Kinesiske bloggaren Guo Quan gripen


Bloggaren Guo Quan greps under torsdagen i sitt hem i Nanjing i Jiangsuprovinsen för att ha publicerat artiklar på internet som råkat vara ”alltför radikala”, något som organisationen Reportrar utan gränser fördömer. Han sitter för närvarande i ett polishäkte för anklagelsen ”att hetsa till omstörtning av statsmakten”.

Det myndigheterna betraktar som alltför radikalt är öppna brev till regeringen som påskyndar demokratiska förändringar, sade Reportrar utan gränser på sin webbsida.

Reportrar utan gränser säger att gripandet av Guo ytterligare är ett bevis på att den kinesiska diktaturen systematiskt straffar dem som har annorlunda åsikter än KKP. Organisationen befarar att han kommer att sitta fängslad under en lång tid, precis som Kinas 49 övriga fängslade cyberdissidenter.

Guo greps tidigare i mars och hölls i fängsligt förvar i tio dagar. Orsaken till gripandet ska ha enligt honom själv vara att KKP vill krossa det nätverk för att hjälpa jordbävningsoffren i Sichuanprovinsen som han hade byggt upp. 

Sedan februari har han suttit i husarrest efter att ha uppmuntrat till att ta strid mot internetcensuren. Han tillkännagav även vid den tiden att han tänkte stämma amerikanska Google och Yahoo!, som blockerat hans namn på den kinesiska sökmotorn www.google.cn. 

Guo, expert på kinesisk litteratur, fick sparken från sitt arbete som universitetslärare vid Nanjings universitet, efter att han grundat Kinas nya demokratiska parti.