Kinesiske aktivisten Hu Jia: Regimen är som en demon
Hu Jia, en av Kinas mest framträdande människorättsaktivister. (Foto: Getty Images)


Den kände kinesiske aktivisten Hu Jia har uppmanat den amerikanska regeringen att uppmärksamma organstölderna i Kina, och fördömt vad han beskrev som ”demonliknande” handlingar som utförs av kinesiska säkerhetsstyrkor.

Hu, som år 2008 nominerades till Nobels fredspris för sin aktivism, talade med NTD Television på telefon, fastän han tvingats lämna Peking inför den 18:e partikongressen. Han befinner sig i Huangshan i Anhuiprovinsen och är förbjuden att återvända till Peking under kongressen.

Han berättade för NTD att han först tvivlade på rapporterna om organstöld från samvetsfångar, främst Falun Gong-utövare, när han för första gången såg dem år 2006. Men han sade att efter årets politiska skandaler runt Wang Lijun och Bo Xilai, och efter att ha sett ett kraftigt gensvar från det internationella samfundet i frågan, hade han blivit övertygad om att det faktiskt förekommer att man dödar Falun Gong-utövare för deras organ.

– Jag tror att de
n amerikanska kongressens representanter är mycket försiktiga. De skulle inte gå ut med vad som helst, eftersom det kan kosta dem deras rykte och röster. Jag tror att de har någon form av hållbar bevisning och att det är därför det internationella samfundet också har reagerat så starkt i denna fråga, sade Hu.

– Att ta människors organ medan de fortfarande lever har verkligen gått bortom vad en människa, rationellt och emotionellt, kan stå ut med. [Den som kan göra något sådant] är som en demon. Kommunistpartiet har begått alla slags onda handlingar, och jag tror verkligen att det skulle ha tvingats avgå hundra gånger om, ifall det hade funnits i ett demokratiskt samhälle, fortsatte Hu.

Hu uppmanade de amerikanska presidentkandidaterna att ägna mer uppmärksamhet åt frågan om organstölder inför valet.

– Att främja mänskliga rättigheter är en av USA:s grundstenar. Jag hoppas att kandidaterna kan ge röst åt offren och göra de amerikanska väljarna medvetna om den här frågan. Exponering av det här problemet kommer att ge större verkan, vilket i sin tur kommer att bidra till att brotten stoppas.

Hu krävde att höga partitjänstemän i Kina som sitter på information om brotten omgående ska tillgängliggöra bevisen. Hu tror att detta kommer att hjälpa till att få slut på brotten, och sade att undanhållande av bevis är detsamma som medhjälp till brottet.

Översatt från engelska