Kinesiska vädjare firade den första ”Vädja för rättvisa-dagen”
Vädjare öppnar den första ”Vädja för rättvisa-dagen” nära Gongyis östra bro. (Foto: Epoch Times)


På kvällen den 4 november samlades över 200 vädjare från hela Kina i Peking för ”lagpublicitetsdagen”. På förmiddagen dagen innan höll vädjare en aktivitet intill Gongyis östra bro för att fira den första ”Vädja för rättvisa-dagen”. Reportrar från England, Frankrike, Hongkong, Japan, Tyskland och Taiwan var på plats för att intervjua deltagare.

Vädjare* satte upp hemmagjorda banderoller med texten ”Fira den första vädja för rättvisa-dagen” och ”Rädda landet, rädda folket”.

Li, som deltog i arrangemanget, sade att det var väldigt rörande. Hon beskrev hur vädjare satt på sina knän under banderollerna med sina petitioner i händerna. En del klagade bittert, andra ropade ut sin bedrövelse och några sjöng sorgsamma sånger för dem som lider av orättvisorna.

– Jag kunde inte kontrollera mina tårar. De har behandlats så orättvist. Många av dem är gamla eller handikappade. Många som i flera år har vädjat har tvingats sitta i fängelse, blivit misshandlade eller har olagligt sänts till omskolningsläger. Jag såg hur många grät framför de utländska reportrarna, sade en person som var på arrangemanget.


Vädjare sitter på sina knän under banderollerna och räcker fram sina petitioner. En del klagar bittert medan andra gråter förtvivlat. (Foto: Epoch Times)

Vädjare sitter på sina knän under banderollerna och räcker fram sina petitioner. En del klagar bittert medan andra gråter förtvivlat. (Foto: Epoch Times)

Som vädjare kan vi inte ens fira nyår. Det här är en festival för vädjare. Även om det är den officiella dagen man brukar kalla ”lagpubliceringsdagen” så vädjar vi som felbehandlats, förklarade en annan deltagare.

Vädjarna bjöd in reportrar både från Kina och utifrån till en presskonferens där de krävde att Liu Jie, som skickats till tvångsarbetsläger då han var kontaktperson när man skickade ett gemensamt brev undertecknat av över 10 000 vädjare, skall friges. Man krävde även att andra förespråkare för medborgerliga fri- och rättigheter som fängslats eller skickats till tvångsarbetsläger för att de vädjat skall släppas.

Arrangemanget övervakades av Pekings säkerhetsbyrå. Civilklädda poliser filmade händelsen och vädjarna försvann snabbt efter aktiviteten.

Den 4 december är den nationella lagpubliceringsdagen som startats av myndigheterna. Advokater kan på denna dag fritt hjälpa folket och därför vill vi ändra dagens namn till ”vädja för rättvisa-dagen”. Eftersom vi vädjare borde ha vår egen högtid, läste en av de vädjande i sitt tal:

”Vi har under många år sökt rättvisa för att skydda våra rättigheter och intressen. Eftersom man som enskild person är svag måsta vi agera tillsammans, ta med oss vår förtvivlan ut på gatorna, visa vår börda för hela samhället och tillsammans skrika ut oförrätterna så att hela världen kan höra oss.”

* Personer som har ärenden som de vill få prövade av nationalregeringen. Man har rätt att göra detta enligt den kinesiska konstitutionen. Man har även yttrandefrihet och rätt att samlas.

Översatt från version