Kinesiska ungkarlar räknar med enorma kostnader för giftermål


Samtidigt som antalet singlar i Kina ökar, får dejtingsajter allt mer trafik och internetanvändare debatterar exakt hur rik man måste vara för att ha råd att gifta sig.

De många ensamstående männen och kvinnorna i giftasmogen ålder i Kina kallas ”shengnan” respektive ”shengnu”, alltså ”överblivna” män och kvinnor. Enligt statistiken har de ensamstående kvinnorna ofta mer pengar och bättre utbildning än de ensamstående männen i deras åldersgrupp.

Beijing Times publicerade resultatet av en enkät nyligen, där det framgick att 48 procent av de ensamstående kvinnorna, men bara 37 procent av ungkarlarna hade en masterexamen eller högre. 36 procent av kvinnorna och 29 procent av männen tjänar över 15 000 yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) per månad.

På nätet har det diskuterats exakt hur mycket pengar en man måste ha för att kunna gifta sig och man har tagit fram listor över summor kopplade till olika platser. En man i Shenzhen, Peking eller Shanghai måste till exempel ha 2 miljoner yuan för att täcka kostnaderna för att dejta och gifta sig, samt bil, hus och möbler.

I Hangzhou var samma siffra 1,78 miljoner yuan, och i Nanjing 1 miljon yuan.

Många bloggare har skämtat om ämnet. En skrev: ”En fru är alltså den ultimata lyxprylen.”

En annan skrev: ”Jag undrar om en shengnu verkligen vill ha en man, eller om hon bara vill ha ett hus?”

En tredje kommentar löd: ”I Xi’an kostar det 1 miljon yuan för en man att gifta sig, vilket betyder att han måste sluta äta och dricka 17 år innan bröllopet. Hur mycket lyckligare är vi egentligen jämfört med vår föräldrageneration?”

Könsobalansen i Kina är det som driver på problemet. 2020 förväntas det finnas 24 miljoner fler män än kvinnor i Kina på grund av den kinesiska regimens ettbarnspolitik, som infördes 1979 i ett försök att kontrollera befolkningstillväxten.

Det finns även andra sociala faktorer, som att ett stort antal människor flyttar till städer, där man gifter sig senare eftersom man är alldeles för upptagna med att arbeta för att överleva.