Kinesiska tv-redaktörer stängdes av för censurmissar
En skadad student förs bort av vänner efter att ha skjutits av den kinesiska armén på Himmelska fridens torg 1989. Sådant får man inte missa att ta bort om man vill behålla jobbet på en kinesisk tv-station. (Foto: www.64memo.org)


Fem anställda vid Guangzhou Cable TV (GCTV) har stängts av för att ha begått ett ”politiskt misstag”. Tydligen har de vid flera tillfällen missat att censurera inslag från Himmelska fridens torg och om Falun Gong.

Program från Hongkong skickas vidare till Guangdongprovinsen med en fördröjning på 5-15 sekunder i övervakningssyfte. När det sänds politiskt känslig information på Hongkong-tv måste de lokala stationerna omedelbart censurera dem och byta ut det mot andra klipp.

En rapport från Radio Free Asia på Asia TV innehöll en trailer som informerade om en ”Specialserie: Tjugoårsminnet av massakern på Himmelska fridens torg” klockan 19 den 22 maj, vilket inkluderade den berömda scenen med studenten som hejdar stridsvagnen. GCTV misslyckades med att omedelbart censurera scenerna och uppskattningsvis en miljon tv-tittare i Guangzhou såg det. När ATV sände ett specialprogram om religion den 4 juni, som innehöll information om Falun Gong, misslyckades GCTV återigen att censurera det i tid.

Enligt China Information Center for Human Rights and Democracy misslyckades samma kanal även med att censurera scener som visade hur folket i Hongkong höll minnesceremonier för 4 juni-massakern den 5 juni. Efter att Guangzhous kommunala partikommittés propagandaavdelning granskat saken stängdes två redaktörer och tre biträdande redaktörer på GCTV av. Fler anställda, däribland kanalens chefer kan komma att straffas.

GCTV tillhör Guanhzhou TV. En av deras tidigare missar var när den förre kinesiske premiärministern Zhu Rongji levererade en arbetsrapport från regeringen till nationella folkkongressen i mars 2001. Enligt textningen var han en ”före detta Falun Gong-utövare”. Alla inblandade redaktörer och chefer straffades.

Tidigare har flera provinsiella tv-stationer som täcker tio provinser i Kina haft klipp med där Jiang Zemins brott i samband med förföljelsen av Falun Gong och de många relaterade stämningarna mot honom tas upp. Publik i Kina har sagt att programmet också avslöjade hur Jiang mörklade Sars-epidemin. Regimens språkrör Xinhua kritiserade dessa inslag men vågade inte avslöja för den kinesiska allmänheten vad de handlade om.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18619/