Kinesiska turister i Hongkong mer villiga att hoppa av kommunistpartiet
Kineser på fastlandet fortsätter att hoppa av partiet i Hongkong. (Epoch Times)


Efter att Epoch Times publicerat en serie ledarartiklar, “Nio kommentarer om kommunistpartiet”, distribuerades nästan en miljon exemplar i Hongkong inom en månad. Efter det meddelade många människor att de tänkte hoppa av eller ville ta avstånd från det kinesiska kommunistpartiet.

I och med detta startades servicecentra för att hoppa av partiet av volontärer vid turistplatser och shoppingcentra i Hongkong. Syftet var att skapa en mötesplats för de omkring 20 miljoner besökarna från Kinas fastland för att låta dem träda ur partiet och dess tillhörande organisationer.

En person som arbetar frivilligt i Hongkong med att dela ut material och berätta fakta om partiet och övertyga folk om att de borde hoppa av det, sade att folks attityd har förändrats på så vis att de är mer öppna för att lämna partiet: ”För några år sedan när en handfull turister hoppade av då och då, tänkte jag att turisterna en dag kommer att komma till servicecentret i grupper och köa för att få träda ut.”

En turist från fastlandet som nyligen hörde en volontär tala om hoppa av partiet-kampanjen, sade: “Jag vet att kommunistpartiets tid är ute. Hjälp mig att hoppa av.”

I intervjuer berättade många volontärer, som inte vill uppge sina namn eftersom de har familjemedlemmar i Kina, att flera turister som stödjer deras kampanj förklarat förändringen bland kineserna. För några år sedan kände folk känslomässiga band till partiet och ignorerade dess brott och hoppades att det skulle förbättras, sade de.

Kineser kunde också försöka övertyga sig själva att illdåden och orättvisorna under partiets styre var något som individuella partimedlemmar hade utfört, samtidigt som toppledare sågs som de goda, sade volontärerna.

Det här har förändrats sedan 2010 och det är nu lättare att övertala kinesiska turister att ta avstånd från kommunistpartiet, sade volontärerna. Förändringen beror på de våldsamma nedslagen på protester, kinesernas växande förmåga att förstå hur den fria världen fungerar, och att man är allt mer missnöjda och desillusionerade med enpartistyret.