Kinesiska tjänstemän kämpar för att gömma det de förskingrar
Ma Junfei, tidigare vice byråchef vid Hohhots järnvägsbyrå i Inre Mongoliet tvingades ofta att kämpa för att komma på var han skulle gömma alla kontanter han fick i mutor, berättade han i en kinesisk domstol. (Skärmdump/Weibo.com/Epoch Times)


För Ma Junfei, den tidigare vice byråchefen vid Hohhots järnvägsbyrå i Inre Mongoliet, var frågan inte så mycket om han skulle ta emot mutor eller inte utan var han skulle gömma alla kontanter han håvade in.

Korruptionen grasserar i Kina, och med tanke på att mycket av den sker med kontanter, har skrupelfria tjänstemän (av vilka det finns många) uppfunnit en mängd olika sätt att dölja sina orättfärdigt erhållna vinster.

I en artikel från den 4 januari i Beijing Times beskrivs hur man ofta använder enkla gömmor som byxfoder, såväl som avancerade gömställen, såsom dolda utländska bankkonton.

Om Ma Junfei bara hade gjort lite research, skrev Beijing Times spydigt, så skulle han ha hittat massor av ”avancerade metoder för att gömma pengar” som används av andra korrupta tjänstemän.

Korrupta tjänstemän förvarar pengar på lämpliga ställen som finns tillgängliga för stunden: i kuddar och dynor och under sängar, undangömda i hemliga lager av kläder i garderoberna, i badrummets ventilationssystem och i risburkar i köket. En del tjänstemän har ertappats med guldtackor gömda i husväggarna. Naturligtvis, ännu bättre är hyrda lagerutrymmen och utländska banker.

Xu Qiyao, chef för byggnadsdepartementet i Jiangsuprovinsen, tog motsvarande 4,3 miljoner kronor i förskingrade medel och lade sedlarna i plastpåsar och gömde dem i håligheter i träd, i gödselbrunnar och risfält.

Att tjänstemannen
Hu Fangyu i länet Changshun i Guizhouprovinsen gjort sig skyldig till korruption upptäcktes när hans byxor, som stulits av en tjuv, hittades av polisen. Efter att tjuven tömt byxorna på småpengar, kastade han plagget bakom ett sjukhus, där det upptäcktes och lämnades till den lokala byrån för offentlig säkerhet av skolbarn. Polisen hittade dubbla foder i byxorna: innanför fanns fyra checkar på motsvaraden 45 000 kronor, alla med namnet ”Hu”, vilket syftade på endera honom själv eller på hans son. Myndigheterna blev misstänksamma och startade en undersökning som resulterade i 11 års fängelse för Hu.

Ännu mer extraordinära fall visar vilken möda Kinas korrupta gör sig för att skydda sina pengar. En chef för offentlig säkerhet i Jiangxiprovinsen gömde pengar mellan två lager av gasledningar, och en före detta distriktschef i Tianjins Tanggu-distrikt förvarade pengar i fiskmagar.

Översatt från engelska