Kinesiska tjänstemän belönades för att ha skickat Falun Gong-utövare till arbetsläger


Kinesiska kommunistpartitjänstemän belönades med 30 000 yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor) för att ha skickat två Falun Gong-utövare till Hebeiprovinsens kvinnoarbetsläger, enligt en initierad källa.

Politisk-rättsliga utskottet delar ut summan som “prispengar” för den som lyckas skicka Falun Gong-utövare till arbetsläger. Pengarna brukar delas upp mellan den lokala polisstationen, nationella säkerhetsbrigaden och 610-byrån, den utomrättsliga polisorganisation som etablerades 1999 för förföljelsen av Falun Gong.

En Falun Gong-utövare, som inte vill uppge sitt riktiga namn, berättade för Epoch Times att han för tio år sedan (2002) olagligt skickades till fängelse. På grund av detta belönades den provinsiella säkerhetschefen med 70 000 yuan.

– Säkerhetsbyrån har olika former av interna bonusar [för att förfölja Falun Gong-utövare]. Om man lyckas ”omskola” en person, belönas man med en viss summa pengar; om man lyckas skicka en person till fängelse, får man en annan summa. Alla säkerhetsbyråer har en lista med arbetsinstruktioner på sina anslagstavlor.

På anslagstavlorna samlas också polisernas “politiska poäng” så att de kan belönas eller befordras i enlighet med hur många de har gripit.

Ji Qing, Kinaexpert, som bor i Washington D.C., säger att den här ansenliga summan pengar tyder på att det kinesiska kommunistpartiets förföljelse av Falun Gong inte har stöd från det kinesiska folket, och kan endast upprätthållas genom mutpengar.

I början av maj avslöjade människorättsaktivisten Chen Guangcheng i en video som riktade sig mot partiets ledare, Wen Jiabao, att lokala myndigheter i Shandongprovinsen använde 60 miljoner yuan för att hålla honom och hans familj i husarrest.

Chen berättade också i videon att varje vakt tjänar 100 yuan per dag, medan vaktchefen får 10 yuan extra från varje vakts lön till sig själv. Chen påpekade att 90 yuan fortfarande är mycket mer än de 50-60 yuan som lokala arbetare tjänar på en dag.

Enligt den kinesiska regeringens officiella siffror kommer budgeten för den nationella säkerheten i år att överstiga 701 miljarder yuan, vilket är betydligt högre än försvarsbudgeten som ligger på omkring 670 miljarder yuan. Utgifterna för ”allmän säkerhet” är en del av regeringens ”weiwen”-politik, vilken går ut på att landets säkerhetsapparat mobiliseras för att hålla koll på den kinesiska befolkningen, allt för att ”upprätthålla stabiliteten”.

Många tror emellertid att den verkliga siffran är mycket högre. Den kinesiske forskaren och bloggaren Kong Xiangxin skrev i en artikel att han tror att över två biljoner yuan används till att ”upprätthålla stabiliteten” enligt den här ”weiwen”-principen.

Artikel översatt från engelska.