Kinesiska statsmedier förnekar kycklingslakt på grund av fågelinfluensan
Över tvåtusen kycklingar dog på några dagar på en kycklingfarm i Zengcheng, Guangdong, innan de alla slaktades. (Bild från youku.com)


Kinesiska statsmedier har förnekat att slakt av 27 500 kycklingar i Guangdong var för att förhindra spridningen av fågelinfluensan, utan säger att det var en kombination av leukemi och infektion i luftstrupen.

Över två tusen kycklingar dog på några dagar vid en kycklingfarm i Zengcheng, Guangdongprovinsen, innan man beordrade att alla 27 500 fåglar skulle slaktas.

– Några kycklingar drabbades av förkylningar, vilket smittade ner andra kycklingar. Situationen har varit svår att förutse. Flera hundra kycklingar kan stryka med på en dag. För att förhindra andra djur och människor från att smittas kom smittskyddsinstitutet i staden Zengcheng och avlivade alla kycklingar i farmen, sade Huang, tjänsteman på smittskyddsinstitutet i staden, till Epoch Times.

När Huang blir tillfrågad hur de 27 500 kycklingarna avlivades, sade han:
– Vi vet inte. Vi fick inte vara på plats när stadens smittskyddsinstitut gjorde sitt jobb. Nyheterna är blockerade. Du får fråga stadens smittskyddsinstitut.

Orterna utanför staden verkar inte ha fått vetskap om vad som hände. När Epoch Times ringer upp flera personer utanför staden säger de att de vet ingenting om händelsen.

Epoch Times försökte kontakta smittskyddsinstitutet och jordbruksmyndigheten i Zengcheng såväl som jordbruksdepartementet i staden Guangzhou, men fick inget svar. Endast Zengchengs smittskyddsinstitut svarade. Tjänstemannen sade att den ansvarige mannen bakom slakten var ute på ett möte och kände inte till några detaljer om händelsen.

På nyårsafton avled en 39-årig bussförare i Shenzhen med förnamnet Chen av fågelinfluensa. Experter från både Shenzhen och Hongkong bekräftar att viruset var en muterande form av H5N1.

Många som fått vetskap om kycklingslakten är oroade att fågelinfluensan åter kan sprida sig i Guangdongprovinsen. Xinhuas och jordbruksdepartementet i Guangzhou säger endast att kycklingarna har fått fågelleukemi vilket förvärrats av fågelinfektion i struphuvudet och lungorna. Men leukemi, cancer i blodcellerna, är inte en smittsam sjukdom.

Översatt från engelska
originalartikel