Kinesiska statliga medier undviker tortyroffer
Före detta tortyroffer i kvinnolägret i Masanjia besökte de statliga medierna Xinhua News Agency och Xinhuanet den 28 april 2013 för att kräva en förklaring varför de publicerat en artikel av Liaoningtjänstemän som säger att det inte har förekommit någon tortyr i lägret. (Foto: Hu Jia, Twitter)


Kinesiska tortyroffer har konfronterat Xinhua, kommunistpartiets officiella propagandaorgan, om en artikel av Liaoningtjänstemän som förnekar att fångar utsatts för tortyr i arbetslägret Masanjia, nordöst om Kina.

Xinhua avböjde att träffa kvinnorna som säger att de utsatts för fasansfull tortyr i Masanjia, och nu är rädda att tjänstemän kommer att straffa dem för att de delat med sig av sina berättelser.

En undersökande artikel på omkring 20 000 ord om Masanjia publicerades i kinesiska tidskriften Lens den 9 april. Den avslöjar att kvinnliga fångar utsätts för extrem tortyr.

Artikeln är baserad på en dagbok från en före detta fånge, Liu Hua, och har fått stor spridning och citerats av medier både i Kina och utomlands. Men nästa dag beordrade kommunistpartiets propagandadepartement alla kinesiska medier och webbsidor i fastlandet att ta bort allt som hade med artikeln att göra.

Liaoningprovinsens myndigheter gick omedelbart ut med ett meddelande att man skulle göra en utredning.

Den 19 april publicerade Xinhua den rapporten. Där förnekar man att tortyr ägt rum i Masanjia och sade att rapporterna om det är “totalt grundlösa”.

Den 27 och 28 april besökte mer än ett dussin före detta fångar och tortyroffer från Mananjia Xinhuas huvudkontor i Peking.

Gruppen leddes av femtioettåriga Liu Hua, författaren till tortyrdagboken. Tre av offren som nämns i dagboken, Wang Yuping, Lu Xiujuang och Hao Wei, följde också med.

De ville få en förklaring från Xinhua varför de hade publicerat Liaoningmyndigheternas rapport, och samtidigt ge Xinhua tillfälle att intervjua offren och få fakta i fallet.

Liu Hua berättade för Epoch Times att fler än ett dussin offer begav sig till Xinhua den 27 april för att tala om deras rapport, men de skickades bara runt av personalen.

– Xinhuaanställda sade att artikeln inte var skriven av dem. De gav oss ett nummer till Xinhuanet [internetversionen] och bad oss gå och prata med dem, sade Liu.

Men Xinhuanets chef och anställda ville inte heller prata med dem. De sade att Xinhua News Agency hade bett dem att publicera artikeln, så de skulle gå tillbaka till dem.

Innan gruppen lämnade Xinhuanet, berättade de för de anställda om tortyren som de genomlidit i Masanjia och krävde att var och en skulle intervjuas, sade Liu.

”Vi hängdes upp på väggen, spändes fast på en tigerbänk, spändes fast på dödsbädden, fick stötar från elbatonger mot könsorgan och bröst. Vi är ett levande bevis på denna tortyr”, sade de till Xinhuanet.

Gruppen krävde också att få veta hur mycket pengar myndigheterna i Liaoning hade betalat Xinhuanet för att de skulle publicera deras rapport, sade Liu. De sade att de ansvariga bakom Liaonings utredningsgrupp är kriminella som deltog i tortyren.

– De var tidigare direktör och avdelningschef för arbetslägret Masanjia, sade Liu.

Den 28 april på eftermiddagen kom gruppen tillbaka till Xinhua igen och krävde att direktören skulle komma ut och förklara sig.

Liu Hua sade att tre män och en kvinna kom och stod utanför dörren i en timme.

– De såg ut som något slags vakter. Vi bad dem att åter utreda och kolla upp fakta, men de ville inte prata med oss, sade hon.

Gruppen kände sig desperat och började ropa slagord vid dörren: ”Ner med korruptionen! Chefredaktören, kom ut! Xinhua är korrupt! Hur mycket betalade Liaoning er för att hitta på falska nyheter?”

Trots att både vanliga och beväpnade poliser fanns där och försökte få tyst på dem, fortsatte de att ropa högt:

“Vi offer vill tala med er, ansikte mot ansikte. Ni är en sådan stor medieaktör, men vem talar ni för? Vi fruktar för våra liv så fort vi kommer tillbaka till Liaoning. Vi torterades så mycket, och fortfarande hittar ni på nyheter för att ytterligare förfölja oss, är ni ens mänskliga?”

I en annan intervju berättade Liu Hua för NTD Television att de nu är i fara. Efter att en i gruppen, Chen Shenqun, accepterat en intervju med lokalmedia i Liaoning, kom en inkräktare in i hennes hem och attackerade henne med ett vasst föremål. Hon höggs i skulderbladet och brösten.

Lu Xiujian säger att hennes hem övervakas av polis, och Liu själv skuggades av en man som tog en bild på henne den 1 maj.

Översatt av John Wang. Skriven på engelska av Gisela Sommer.

Översatt från engelska.