Kinesiska sociala medier avslöjar militarisering av Tibet
Polis agerar mot en protest i staden Serta i Sichuanprovinsen som delvis bebos av tibetaner, den 24 januari 2012. Kinesiska turister är chockerade över den militära närvaron i Tibet, och deras frispråkiga inlägg på sociala medier visar att verkligheten skiljer sig från den officiella propagandabilden. (Foto: Students for a Free Tibet)


De kinesiska turisterna är förväntansfulla att ta del av den friska, rena luften, det fantastiska Potalapalatset, de lyckliga urinvånarna som är tacksamma för att det Kinesiska kommunistpartiet har lyft dem ur mörkret. Men så möts de av den bistra verkligheten, att Tibet är helt militariserat. När de har möjlighet ger de uttryck för sin chock och rädsla på internet.

När de har lämnat den inhemska atmosfären av massiv propaganda från kommunistpartiet chockeras kinesiska turister av vilket grepp som säkerhetsapparaten har om Tibet.

Deras frispråkiga och uppriktiga inlägg på sociala medier avslöjar den här tudelade bilden, säger en ny rapport från International Campaign for Tibet (ICT)

Den nya rapporten, med titeln ”Has life here always been like this?” (ungefär på svenska: Har livet här alltid varit så här?), är ett resultat av sovring av tusentals inlägg på sociala medier som klarat sig undan censuren, för att hitta de avslöjande kommentarerna om partiets ”upprätthållande av stabiliteten” i tibetanska områden.

En förbryllad turist i Lhasa, som såg den enorma militära närvaron, skrev: ”Folkets beväpnade polis, säkerhetspolis, prickskyttar, polis, trupper som står redo att ingripa, det kändes som om ett krig var på gång… Har livet här alltid varit så här?!”

”Det finns alla möjliga sorters säkerhetsfordon parkerade på gatorna. Det påminner mig om vad man ser när de visar bilder från Irak på TV”, skrev en observatör från den lilla staden Lithang.

Ytterligare en orolig person berättade: ”Man kan se Folkets beväpnade polis som patrullerar gatorna… De höll i stora vapen… Gatorna är fulla med bombsäkra fordon och polisbilar… det är förtryck i luften… Är det något som håller på att hända? Jag är verkligen skräckslagen.”

”Jag tänker ta mig härifrån så fort som möjligt”, skrev en annan turist.

Samtidigt som tibetaner straffas brutalt om de utbyter foton eller annat ”känsligt” material via mobiltelefoner, får de kinesiska medborgare större utrymme, men ofta beordrar man dem att radera foton eller att inte ta foton.

”Om du tar en bild på en brandbil så kommer de att tvinga dig att radera den… Tänk dig för innan du tar en bild på säkerhetspolisens fordon… Vad är det för fel på det här samhället? Kostnaden för att upprätthålla stabiliteten är verkligen hög!”, skrev en missnöjd turist.

Blockering av internet och mobiltelefoner, säkerhetskontroller och de upprepade ID-kontrollerna tär hårt på turisterna.

En person skrev uppgivet: ”Beväpnade fordon bevakar gatorna, all internetåtkomst är blockerad, inklusive sms. Går man ut och äter så kommer polisen ändå att ställa frågor, det är inte mycket på TV, efter klockan 22 fanns det inte ens någon mobiltelefonservice, allt jag kan göra är att ta en dusch och gå och lägga mig.”

Vissa turister känner sig säkra
och trygga i militärens närvaro: ”Stabilitetsstyrkorna är verkligen kraftfulla, en kontroll var femte steg, och en vaktpost var tionde. Säkerheten är hårdare än på en flygplats, var femte minut kommer en grupp poliser förbi, var tionde minut en patrull med säkerhetspoliser, varje halvtimma ett militärkompani.”

Men en annan person frågade sig: ”Det finns mer beväpnad polis och vanlig polis än vad det finns vanligt folk. Är detta verkligen nödvändigt?”

Översatt från engelska.