Kinesiska skribenter får Hellman/Hammett-pris
Hu Jia (Verna Yu/AFP/Getty Images)


Fyra kinesiska skribenter finns bland de 37 skribenter/författare från 19 länder som fick de prestigefyllda Hellman/Hammett-priset i år, som erkännande för deras mod att trotsa politisk förföljelse, enligt Human Rights Watch (HRW).

Vinnarna är författare och dissidenter som modigt använt sina färdigheter för att avslöja och petitionera regeringar och ansvariga som missbrukar sin makt för att förtrycka folket.

Bland de av årets pristagare som utsätts för politisk förföljelse finns fyra författare/skribenter från Kina. Kommentatorn och människorättsaktivisten Hu Jia dömdes för ”uppvigling till omstörtande verksamhet” till tre och ett halvt års fängelse. Poeten och författaren Shi Tao är mest känd som offret för Yahoos samarbete med den kinesiska polisen. Den tibetanska poeten Tsering Woeser har förbjudits att arbeta journalistiskt. Den uiguriske författaren Nurmuhemmet Yasin dömdes för att ha uppmanat till separatism och dömdes till tio års fängelse.

Sedan 1989 har prispengar på uppemot 70 000 kr getts ut årligen till författare världen över. Små bidrag ges även för att förse författare som fängslats eller torterats med akut medicinsk hjälp samt hjälpa de som behöver fly från sina länder.

Enligt Human Rights Watch har mer än 700 författare från 91 länder fått ta emot Hellman/Hammett-priser på sammanlagt över 21 miljoner kronor.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23899/