Kinesiska skofabrikanter stämmer EU
CHINA, Wenzhou : Fabriksarbetare i staden Wenzhou i Kina kontrollerar att skorna inte har fel. EU anklagar kinesiska skotillverkare att de säljer sina läderprodukter under deras riktiga värde på grund av orättvisa statliga och industriella affärsöverenskommelser. (Foto: AFP/Mark Ralston)


En femte kinesisk skofabrikant har förenat sig med fyra andra som stämt EU för att ha infört antidumpningstullar. Fabrikanterna hävdar att deras priser inte har kontrollerats tillräckligt innan tullarna infördes.

En femte företagare, Apache, har förenat sig med fyra andra som nyligen stämde EU för att ha infört antidumpningstullar, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina.

Guo Weiwen, chef för Apache i sydprovinsen Guangdong, säger till Nya Kina att stämningen lämnades in i fredags i EU:s näst högsta domstol, förstainstansrätten (Court of first instance).

I slutet av december lämnade de fyra andra kinesiska skofabrikerna, bland dem den stora Aokang-gruppen, in stämningen som Apache nu har anslutit sig till.

Fabrikanterna hävdar att EU:s regleringsmyndigheter inte har kontrollerat deras priser tillräckligt noggrant innan strafftullarna infördes.

Totalt berörs 1 200 kinesiska företag av de höjda tullarna. De flesta har valt att inte göra domstolssak av tarifferna eftersom det är mycket dyrt.

Antidumpningsavgiften är på 16,5 procent och gäller import av kinesiska skor med ovanläder från den 7 oktober.

Åtgärden orsakade mycket negativa reaktioner bland skofabrikanterna och även från regeringen i Peking, som anser att åtgärderna inte överensstämmer med EU:s och Världshandelsorganisationen WTO:s regler.