Kinesiska "reportrar" spionerade på Kanadas premiärminister
Kanadas premiärminister Stephen Harper. (Foto: Cole Burston/AFP/Getty Images)


En tidigare anställd på kanadensiska premiärministerns kansli har sagt att ”reportrar” från kinesiska propagandaorgan spionerade och övervakade premiärminister Stephen Harper under hans arktiska resa. De två reportrarna har nu förbjudits att följa med på fler av premiärministern resor i år.

Premiärminister Stephen Harpers årliga veckolånga arktiska resa började med ett besök i staden Whitehorse i Yukonprovinsen på torsdagen.

Bland de media som följde Harper förra året saknades i år två reportrar från den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua och People´s Daily.

Enligt Toronto Sun har reportrar från Kinas statsägda nyhetskanaler stationerade i Kanada förbjudits att resa med premiärministern i år. Den 19 augusti förklarade den tidigare pressekreteraren Sara MacIntyre för Sun News Network varför.

”Dessa personer är inte journalister, de arbetar för en statlig mediebyrå, ett propagandaorgan, och premiärministerns kansli anser att de inte är kvalificerade att följa med som mediarepresentanter. Vilket är helt berättigat”, sade MacIntyre.

MacIntyre berättade att en kinesisk reporter under några av Harpers tidigare arktiska resor hade samlat in underrättelseinformation om Harper bland annat säkerhetsdetaljer, hans personal och hur flygplanets inre såg ut.

”Vid vårt senaste besök i Arktis var det en kinesisk reporter som tog bilder på flygplanets cockpit och detaljer kring premiärministerns polis. Han fotograferade mig och alla anställda liksom skenbart tog bilder på landskapet och fototillfällena som var avsedda för media.”, sade MacIntyre.

MacIntyre sade att mediefolk borde bli upprörda över att så kallade reportrar från kinesiska propagandabyråer använder yttrande- och rapporteringsfriheten för att spionera på kanadensare och kanadensiska politiker.

Den tidigare byråchefen för CSIS i Asien-Stillahavsområdet, Michel Juneau-Katsuya, påpekade att västerländska underrättelsetjänster ofta misstänker att dessa kinesiska reportrar, som arbetar för kinesiska statskontrollerade medier, är infiltratörer som samlar information till den kinesiska säkerhetstjänsten.

”De arbetar faktiskt som underrättelsetjänstemän för säkerhetstjänsten och använder reporterrollen som täckmantel för att resa runt i världen”, sade Juneau-Katsuya.

”Deras beteende är också en form av trakasserier, vilket är en välkänd strategi av kinesiska regeringstjänstemän för att ta sig fram och skrämma folk om hur Kina beter sig och hur Kina tänker”, sade Juneau-Katsuyas.

Översatt från