Kinesiska regimen stramar åt kontrollen över uigurerna
Poliser kollar id-handlingar och letar igenom uighurers väskor i Östturkestan, officiellt Uiguriska autonoma regionen Xinjiang. Regionen har en betydande uigurisk befolkning (45 procent). (Foto: AFP / Peter PARKS)


The World Uyghur Congress rapporterade den 30 mars att den kinesiska regimen har tagit ett hårdare grepp om uigurerna i Hetianområdet i den autonoma regionen Xinjiang. Det lär vara ett försök att förhindra aktiviteter under 60-årsdagen av den så kallade ”fredliga befrielsen av Xinjiang”.

Nära en miljon uigurer kommer att tvingas genomgå säkerhetskontroller. De som har vägrat samarbeta med myndigheterna har blivit misshandlade. Flera religiösa skolor har tvingats stänga.

Kinesiska myndigheter satte igång operationen den 20 mars, för att finkamma 107 distrikt, 78 orter och län och 219 byar i Hetianområdet där det bor väldigt många uigurer. Över en miljon uigurer ska kontrolleras.

Dilshat Rishit, talesman för World Uighur Congress, citerade meddelanden som förts ut ur Xinjiang av uigurer, där det sägs att polisen och säkerhetsagenter vanligen kommer hem till uigurer nattetid för säkerhetskontroller och att de som inte släpper in dem blir misshandlade.

Kinesiska myndigheter har också stängt sju religiösa skolor och gripit 39 personer i Hetianområdet under förevändningen att man slagit ner på ”olaglig religion”. Enligt vittnen misshandlade beväpnad personal de gripna med sina skjutvapen.

Dilshat Rishit fördömde operationen och sade att den allvarligt påverkar uigurernas liv i regionen och gör att de lever i skräck och stress.

World Uyghur Congress bedömer att fler uigurer kommer att gripas i upprensningsoperationen.

Dilshat Rishit fördömde på World Uyghur congress den kinesiska regimen för deras extrema agerande. Han menar att den här typen av åtgärder bara kommer leda till mer lagöverträdelser från de som faktiskt ska upprätthålla lagen och att våld mot lokala uigurer utan någon som helst laglig grund kan leda till att konflikterna i området skärps.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/14578/