Kinesiska regimen sparkar tibetanska byledare
Tre tibetanska byöverhuvuden sparkades för att ha demonstrerat tillsammans med tusentals tibetaner som protesterade mot gruvdrift, på detta foto som togs i Qinghaiprovinsen den 16 augusti 2013. Demonstranterna kuvades av hundratals beväpnade poliser som använde tårgas och elektriska batonger, enligt Voice of Tibet. Mer än 100 tibetaner tros ha skadats. (Foto: Voice of Tibet)


Det kinesiska kommunistpartiet har sparkat ledarna för tre tibetanska byar i provinsen Qinghai för att ha deltagit i protester, berättade en tibetan som lever i exil för Radio Free Asia (RFA).

Man har haft planer på att tvinga byborna att hissa den kinesiska flaggan från sina hem, och därför har kommunistpartiet avlägsnat de potentiellt besvärliga byledarna som anslöt sig till de demonstranter som protesterade mot gruvdrift i Dzatoe-häradet i augusti förra året. Ledarna hade valts gemensamt av de kinesiska tjänstemännen och byborna.

De kinesiska myndigheterna kallade till ett möte i Dzatoe den 16 oktober, där de meddelade att byns ledare hade fråntagits sitt ansvar, berättade Konchog Dondrub, en tibetan som lever i exil i Indien, för RFA.

Han sade att de avskedade ledarna hade ”klagat på regeringen” efter att dussintals tibetaner hade skadats och andra fängslats under ett försök från regimens sida att stärka sitt grepp om området i augusti.

Nu är tibetanska statsanställda i Dzatoe upprörda och protesterar mot att byns ledare sparkats, sade Dondrub.

”De säger att de inte kan arbeta tillsammans med kinesiska tjänstemän som har torterat tibetaner”, sade han till RFA. Han tillade att de kräver att ledarna ska återinsättas på sina poster, och har skickat en skriftlig appell till Dzatoes lokala myndigheter.

Regimen planerar att kräva att tibetaner i området hissar den kinesiska flaggan från hustaken på sina hem och kloster, och tvinga människor att visa sin lojalitet gentemot Kina, sade Dondrub.

En liknande order i Tibet tidigare i september utlöste protester där tibetanerna kastade flaggorna i floden. De kinesiska tjänstemännen sände då dit säkerhetsstyrkor. I konflikten greps omkring 40 tibetaner och många misshandlades svårt och skadades när säkerhetsstyrkorna sköt in i obeväpnade folkmassor.

”Kinesiska säkerhetstjänstemän förhör boende i området och utsätter dem för alla möjliga plågor och trakasserier”, sade Dondrub och beskrev hur tibetaner i området utsätts för hårdare restriktioner, både i byarna och i klostren. Han sade att den kinesiska regimen noga övervakade kommunikationen mellan tibetaner.

Under sommaren protesterade tibetaner intill gruvområdena i Dzatoe. De är upprörda eftersom de bergiga områdena där det bedrivs gruvdrift av privata gruvbolag anses vara hemvist för skyddsgudar.

Gruvbolagen har tidigare använt falska handlingar för att få det att se ut som om centralregeringen hade godkänt arbetet.

”Så i år var tibetanerna fast beslutna att göra motstånd mot gruvorna”, sade Dondrub.

Översatt från engelska