Kinesiska regimen ska utreda dissidenten Li Wangyangs död
Protest för den döde kinesiske dissidenten Li Wangyang i Hongkong, 10 juni 2012. (Foto: Philippe Lopez/AFP/GettyImages


Efter kraftiga protester från den kinesiska allmänheten, både i och utanför Kina, meddelade kinesiska myndigheter via Hongkongmedier den 14 juni att man kommer att genomföra en undersökning av den kinesiske demokratiaktivisten och dissidenten Li Wangyangs död.

Li satt i fängelse i mer än två årtionden efter att han försökt bilda en oberoende fackförening i sin hemstad Shaoyang i Hunanprovinsen, under demokratirörelsen 1989.

Den 6 juni hittades Li död i vad som verkade vara ett självmord på det sjukhus där han behandlades för diabetes och hjärtproblem. Lis släktingar och vänner misstänker dock att självmordet var iscensatt, eftersom Li hittades hängande från ett fönstergaller, med båda fötterna kvar på golvet.

Dessutom fann Lis familj det svårt att tro på att Li, som var blind och nästan döv efter åratal av tortyr i fängelset, skulle ha lyckats ta sitt eget liv.

Bara en vecka innan han dog intervjuades Li av en TV-station från Hongkong, och uttryckte då sin beslutsamhet att kämpa mot kommunistpartiets auktoritära styre.

Under förra veckan har protester i Hongkong eskalerat, och många har krävt en noggrann utredning av Lis död. Den 14 juni meddelade en talesman från Hunanprovinsens byrå för nationell säkerhet via statliga Hong Kong China News Agency att rättsmedicinska experter hade tillkallats för att utföra en obduktion och undersöka Lis död. Talesmannen sade även att resultatet av utredningen kommer att offentliggöras.

Kinas ledare Hu Jintao väntas besöka Hongkong den 1 juli för firandet av den 15:e årsdagen av att Hongkong gavs tillbaka till Kina. Analytiker tror att beslutet att meddela att man utreder Lis död är ett sätt att förhindra ett omfattande offentligt missnöje i Hongkong, så att demonstranter inte riktar in sig på Hu och ”förstör” hans besök.

I en intervju med Hongkongtidningen Apple Daily sade Lee Cheuk Yan, ordförande för Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China att utredningen troligen är ett sätt att hindra Hongkongborna från att gå ut på gatorna på den årliga 1 juli-marschen och kritisera Hu Jintao för Lis död.

2003 drog 1 juli-marschen många deltagare som protesterade mot artikel 23, en lag mot ”omstörtande verksamhet” som de misstänkte skulle ha kringskurit den politiska och religiösa friheten för grupper som det Kinesiska kommunistpartiet ogillar. Lagförslaget bordlades på obestämd tid, och sedan dess har marschen fortsatt att locka stora deltagarskaror, om än inte så stora som 2003.

Lee kallade utredningen ett ”förhalningsförsök” och tillade:

– Li Wangyangs syster och familj har inte släppts än och hans vänner hålls fortfarande under sträng polisbevakning. Hur ska den här utredningen kunna ge upprättelse åt Li?

Den 13 juni checkade Lis syster och svåger ut från ett hotell där de bott för att ordna med saker kring Lis begravning, men de kom aldrig hem, enligt Information Center for Human Rights and Democracy (ICHRD).

Fastän de kinesiska myndigheterna lovat en obduktion är det oklart hur den kommer att kunna utföras, eftersom Lis kropp kremerades den 9 juni, utan familjens godkännande.

Enligt information till Epoch Times från en pålitlig källa inom Hunans byrå för offentlig säkerhet är den huvudmisstänkte för Lis död chefen på Shaoyangpolisens avdelning för inhemsk säkerhet, Zhao Luxiang. Han var djupt involverad i förföljelsen av studenter, arbetare och demokratiaktivister i Shaoyang under 1989.

Spekulationer kring Lis död har varit fortsatt livliga.

Demokratiaktivisten Paul Guo, som bor utanför Kina, hävdade nyligen på twitter att högt uppsatta personer inom det politisk-rättsliga utskottet beordrat mordet på Li för att hindra honom från att tala med utländska medier och krossa Hongkongbornas hopp om upprättelse för offren för massakern på Himmelska fridens torg 1989. Politisk-rättsliga utskottet är ett mäktigt partiorgan som kontrollerar rättsapparaten och nästan all ordningsmakt i Kina.

Research av Liu Xiaozhen.

Artikel på engelska


Omkring 25 000 personer deltog i en protest i Hongkong den 10 juni för att uppmärksamma de oklara omständigheterna kring dissidenten Li Wangyangs död. (Foto: Song Xianglong/The Epoch Times)

Omkring 25 000 personer deltog i en protest i Hongkong den 10 juni för att uppmärksamma de oklara omständigheterna kring dissidenten Li Wangyangs död. (Foto: Song Xianglong/The Epoch Times)