Kinesiska regimen säger att Facebook och Twitter hotar den nationella säkerheten
Sociala nätverk som Twitter och Facebook anses av den kinesiska regimen vara ett hot mot rikets säkerhet. (Foto: Yoshikazu Tsuno/ AFP PHOTO)


Sociala nätverkssajter som Facebook och Twitter är förbjudna av kommunistregimen i Kina och nu kallas de för potentiella hot mot nationens säkerhet av regimens främsta tankesmedja.

Statligt uppbackade Chinese Academy of Social Sciences (CASS) publicerade sin rapport ”Report on the Development of China’s New Media 2010”. Där konstaterar man hur sociala nätverkssajter växer i popularitet och påstår: ”Somliga sajter, däribland Facebook, används av västliga underrättelseorganisationer och har fått folk att frukta deras politiska funktioner”.

Pressfrihetsadvokaten Oiwan Lam från organisationen Hong Kong In Media sade till Radio Free Asia att västliga sociala nätverkssajter pekas ut av ett annat skäl.
– Regimen ger sig på Facebook eftersom de är ute efter utländska nymedier. I dess grundläggande funktioner och teknik anser jag inte att Facebook skiljer sig från kinesiska sociala nätverkssajter. Enda skillnaden har att göra med om dessa sajter samarbetar med myndigheterna genom att följa censurkraven.

CASS uppmanar kinesiska myndigheterna att ”omedelbart utöka bevakningen av sociala nätvekssajter”.

En kinakommentator som använder pseudonymen Wang Er Lun Dao tror att den kinesiska regimen fruktar nätverkssajterna eftersom de erbjuder en plattform för allmänheten att uttrycka sina egna åsikter. ”Så länge som det finns en plattform för att säga sanningen och hindra att det centrala propagandadepartementet vilseleder folk kommer nätanvändare dra sina egna slutsatser och forma egna uppfattningar. Dessa ståndpunkter kommer skilja sig från vad regimen sprider och det kommer skaka om grundvalarna för regimens styre och deras lögner”, skrev han.

Varje år spenderar den kinesiska regimen miljoner på sin ”stora brandvägg” för att blockera information som man anser att det kinesiska folket inte bör exponeras för. Sådant som Taiwans oberoende, massakern på Himmelska fridens torg och förföljelsen av Falun Gong är alla förbjudna enligt de lagar som man påstår ska skydda allmänheten från våld och pornografi.

Trots regimens försök att kontrollera cyberrymden ägnar sig allt fler av Kinas 400 miljoner internetanvändare åt att ”hoppa över muren” som det kallas, det vill säga att komma åt förbjudet innehåll med hjälp av anticensurmjukvara.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39178/