Kinesiska regimen ökar övervakningen av tågresenärer
Pekingbor köar för att köpa tågbiljetter.(Foto: STR/AFP/Getty Images)


Kinas järnvägsministerium kommer att införa ett system där man måste uppge sitt riktiga namn för att kunna köpa tågbiljetter. Det träder i kraft på det nya årets första dag, enligt ett meddelande från förra veckan.

Järnvägsministeriet säger att åtgärden är riktad mot hamstring och svartförsäljning av biljetter och att det ska göra det lättare att köpa biljetter. Många kineser anser dock att det är en ny metod för det kinesiska kommunistpartiet att stärka sin övervakning av medborgarna, och ett mer sofistikerat sätt att förtrycka oliktänkande.

Järnvägsministeriet säger att systemet kommer kräva att alla passagerare i Kina köper biljetter med sina egna ID-kort och att de visar ID för att komma ut på perrongen och även ombord på tåget.

– Det här systemet som järnvägsministeriet infört är inte i allmänhetens intresse. Det handlar om att möta myndigheternas krav på att övervaka folket, sade en man vid namn Zong, från Guangzhou, i en telefonintervju.

En annan kommentar kom från en kvinna med efternamnet Tang, som höll med Zong och tillade att de flesta inte inser partiets planer på att samla in information om befolkningen.

– Att tygla svartabörshandel är bara en ursäkt, sade hon.

Enligt det nya systemet måste folk registrera sig på nätet med sina ID-kort för att köpa biljetter.

– Genom internet kommer det bli lätt för polisen att kontrollera folks rörelser, särskilt deras som de redan bevakar, tillade Tang.

Redan nu förekommer det ofta att polisen spårar Falun Gong-utövare som de förföljer genom att de måste visa ID-kort när de checkar in på hotell, och kan då komma dit och kidnappa dem.

Med det nya systemet kommer människorättsaktivister inte kunna resa runt anonymt.

”Om systemet verkligen var till för att bekämpa brott skulle vi inte ha något emot det. Men många petitionärer reser till Peking. Om de använder sina riktiga namn kommer de gripas på vägen dit”, sade petitionären Ma Yalian från Shanghai i en intervju med Radio Free Asia.

Polisen kommer kunna gripa dem innan de ens kommit av tåget, sade hon.

Det nya systemet kommer precis efter ett meddelande den 16 december om att Kinas största mikroblogg, Weibo, börjar kräva att man registrerar sig med sitt riktiga namn. De som redan har ett konto måste omregistrera sig med sina riktiga namn och personuppgifter inom tre månader.

– Weibo är ett allvarligt hot mot kommunistpartiet, sade Pu Fei från China Tianwang Human Rights Service i en intervju med New Tang Dynasty Television.

– Många demokratiaktivister publicerar på Weibo. Kommunistpartiet är skräckslaget inför den här sortens yttrandefrihet. Så målet med att införa registrering med verkliga namn på Weibo handlar om att tillfredsställa deras kontrollbehov, sade Pu Fei.

Översatt från engelska