Kinesiska regimen misstänks för falsk mailkampanj mot Falun Gong
Bilden har inget direkt samband med artikeln. (Foto: AFP/Mike Clarke)


I flera månader har akademiker, politiker, organisationer och media fått mycket märkliga, hetsiga och ibland rent galna mail från okända personer som hävdar att de utövar Falun Gong (också känt som Falun Dafa), en kinesisk andlig metod. De som fått dessa mail, som kan inledas med fraser som ”din idiotiska sophjärna”, vet ofta inte riktigt vad de ska tro.

Scott Lowe, professor på University of Wisconsin-Eau Claire, fick den hälsningsfrasen i ett mail den 12 oktober i fjol. ”Minst sagt udda,” kommenterade han i ett email till Epoch Times.

Lowe hade fått liknande mail med några dagars mellanrum i flera månader, och det fortsatte tills alldeles nyligen. ”De var väldigt konstiga och gjorde mig omedelbart misstänksam,” skrev han.

Mailen han fick innehöll helt opåkallade krav på råd gällande Falun Gongs läror, skrivna på mycket dålig engelska. Ibland innehöll de också utdrag av Falun Gong-utövares erfarenheter från olika Falun Gong-hemsidor.

Levi Browde från Falun Dafa Information Center, tror att det som Lowe råkade ut för var en del av en samordnad men märklig kampanj.

– De här mailen är det senaste försöket från kinesiska kommunistpartiet att förstöra Falun Gongs rykte, sade han i en intervju.

Någon som kallade sig ”Mike Strike” arbetade särskilt hårt för att framstå som kraftigt propagerande för Lowe. Lowe var inte säker på om det var en kinesisk provokatör eller en överentusiastisk Falun Gong-utövare han hade att göra med.

”Det här är väldigt konstiga saker att skicka till någon. Jag vet åtminstone vad Falun Gong är, så jag har något slags kontext som jag kan sätta in den här historien i. Om jag var en utländsk diplomat eller statligt anställd och hade fått det här mailet hade jag nog trott att den som skickat den hade tappat förståndet”, skrev han.

Efter att Falun Dafa Information Center publicerat ett pressmeddelande där man beskrev dessa mail har dussintals mottagare inom olika områden skickat vidare mail som de fått till centret.

Kyle Thomas, psykologiforskare på Harvarduniversitetet, fick ett sorgset brev den 26 april från ”Simone, gymnasiestudent boende i Amerika”.

Mailet började med några grammatiskt och innehållsmässigt väldigt underliga meningar som berömde Falun Gong och dess grundare, och fortsatte sedan med en historia om hur metoden skulle ha gjort henne paranoid mot vänner och familj.

Mailet kom i själva verket från Hangzhou i Kina, enligt den information som Epoch Times fått.

”Simone Yuang” har en historia av att skicka den här typen av mail. Samma namn användes av någon som påstod sig vara en Falun Gong-utövare i ett mail som skickades till alla stadsfullmäktige i Auckland i Nya Zeeland den 25 februari. Där stod att de som dött i jordbävningen i Christchurch fick vad de förtjänade. Fullmäktigeledamoten Cathy Casey kallade mailet ”vedervärdigt”.

När Kyle Thomas
informerades om var mailet kom ifrån kommenterade han: ”Oj, vad löjligt. Jag vet inget om Falun Gong, men det är ju otroligt att den kinesiska regeringen bryr sig så mycket om att göra sådana här dumheter. Jag blev mest bara förvirrad av mailet.”

De som intervjuades konstaterade att kommunistpartiet genom att skicka ut mail på det här viset kan undvika den gängse propagandamodellen via sina föga betrodda statliga medier och få ut sitt budskap till viktiga personer, i form av dessa fabricerade, förvirrade ”vittnesmål” om Falun Gong. 

– Det är ett nytt sätt att förpacka ett gammalt budskap, men propagandalinjen är den samma, sade Browde.

Propagandan mot Falun Gong började när kommunistregimen, i sin skräck över att det fanns fler Falun Gong-utövare än partimedlemmar, drog igång sin kampanj för att ”utplåna” metoden. Ett internt parti-PM från den tiden slår fast den trehövdade strategin för detta: Att förstöra Falun Gong-utövarnas rykte, ruinera dem ekonomiskt och rent fysiskt utplåna dem.

Mellan raderna i dessa falska mail kan man se partiets grundläggande propaganda under deras kampanj mot Falun Gong, som varat i tolv år i år. Det går ut på att utmåla Falun Gong som irrationellt, bisarrt, hotfullt, farligt eller helt enkelt bara inte värt respekt, sade Browde.

Lucy Zhou, talesperson för Falun Gong-utövare i Kanada, sade att mailen också visar hur partiets kampanj att hetsa mot Falun Gong misslyckats.

– Efter alla dessa år har såpass många västerlänningar fått reda på sanningen och att regimen spridit hatpropaganda, så de har kommit att ignorera dem. Nu har kommunistpartiet hittat på det här nya sättet. Det är helt enkelt bara så lågt, skamligt och oanständigt,” sade hon.

– Om det gäller falsk information, så är metoden ganska så subtil. De behöver inte vara försiktiga med vad de skickar, eftersom poängen är att så tvivel. Mailen behöver bara röra till situationen så att nästa gång mottagarna läser något om rörelsen tänker de ”Just ja, det är de där galningarna som skickar mig konstiga mail helt oprovocerat. De kanske är harmlösa, men vem vet?”, sade Levi Browde.

Vidare konstaterade Browde att på det här viset, om folk inte inser att mailen är falska, så kan de få den effekten att Falun Gong-utövare marginaliseras, även gentemot de som skulle kunna tänkas stödja dem. 

Varje mail har teknisk information, en så kallad header. När det gäller vissa mailtjänster, som Yahoo, innehåller dessa headers sändarens position. Det gäller dock inte Gmail.

Många av de mail som skickats via Yahoo har Falun Dafa Information Center lyckats spåra till Kina genom att gå igenom headerinformationen och kolla upp IP-adresserna. En del kom från Wuhan, andra från Peking eller Hangzhou.

Det är omöjligt att veta hur omfattande kampanjen är, men det urval som Epoch Times gått igenom antyder att spridningen kan vara omfattande.

Mottagarna kom från olika bakgrunder. De var bland annat lagstiftare i Canberra i Australien, lokala ämbetsmän i Auckland i Nya Zeeland, folkvalda, studenter och professorer i USA samt journalister, forskare och stadsfullmäktigeledamöter i Kanada.

Det fanns tydliga tendenser bland mailen. Vissa var direkt hotfulla, med otrevligt språk. Andra var sorgliga historier om problem som uppstått på grund av Falun Gong, och det fanns även utdrag från Falun Gong-hemsidor som levererades helt utan sammanhang.

Kommunistpartiet har en rik historia av vilseledande strategier och av att styra hur saker tas emot och uppfattas, enligt den forskning som bedrivits om partiets sextioåriga historia.

En del av dessa åtgärder kallas ”psykologiska operationer”, där statliga kinesiska aktörer försöker tjäna partistatens syften genom att influera utomståendes uppfattningar om ett visst ämne.

”Perceptionspåverkan är en del av en pågående kinesisk strategi att influera hur andra länder uppfattar kinesiska intressen och handlingar,” står att läsa i en forskningsrapport från Science Applications International Corporation.

Den här strategin förklarar de falska mailen, menar experter på kinesisk propaganda.

Zhang Kaichen var tidigare propagandachef i Shenyang i norra Kina, och han sade att han inte blev särskilt överraskad över tilltaget.

– De har hållit på med sin förföljelse i 12 år och nu är de som ”åsnan som fått slut på tricks”, sade han, och syftade på ett gammalt kinesisk talesätt.

– De vet inte vad de ska ta sig till och har inget bättre sätt att attackera Falun Gong, så de har hemfallit åt det här minst sagt löjliga beteendet.

Det inkompetenta sättet som meddelandet skickades på och att det var så lätt att spåra det tillbaka till Kina, förvånade inte heller Zhang. För de som arbetar under kommunistpartiets byråkrater gäller det allt som oftast bara att gemomföra uppgiften till varje pris, oavsett kvalitet.

– Den här tekniken kan vara effektiv på människor som inte förstår sig på Falun Gong, sade den kända kommentatorn och ekonomen He Qinglian, som skrivit en bok om Kinas mediekontroll.

– De kan nå ett mycket stort antal människor på det här viset. Om bara fem procent av de som läser det tror på det har de nått sitt propagandamål. Genom historien har kommunistpartiet alltid försökt smutskasta sina fienders rykte, sade hon.

– Den här sortens vilseledande aktiviteter är helt obegripliga för västerlänningar. Vem skulle kunna tro att regeringen för ett av världens största länder skulle hålla på med en sådana avancerade skumraskmetoder för att misskreditera utövare av en andlig metod? sade Levi Browde.

Att marginalisera Falun Gong-utövare har dock konsekvenser i den verkliga världen, menar han.

– Kommunistpartiet skaffar sig på det här viset friare tyglar att förtrycka utövare som de håller fängslade i arbetsläger.

Översatt från engelska