Kinesiska regimen kritiserar västs insatser i Libyen
Evakuerade kineser från Libyen anländer till Herakleion på Kreta den 24 februari 2011. Tusentals kineser och européer började anlända till Grekland från det konfliktdrabbade Libyen. (Foto: AFP/Aris Messinis)


Det kinesiska kommunistpartiet har satt igång en diplomatisk och mediabaserad motattack mot den västliga alliansens militäroffensiv mot Libyens ledare Gaddafi. Man ringer till utländska ledare, skriver artiklar i statlig media och skapar till och med särskilda onlinebilagor.

Kommunistpartiet säger att militäraktionen är ett geopolitiskt maktspel som kränker Libyens suveränitet och att den måste stoppas genast. Experter i väst ser detta som en förlängning av kommunistpartiets försök att misskreditera de folkliga upproren i mellanöstern, men även som ett försök att skydda Kinas ansenliga ekonomiska investeringar i Libyen.

På fredagsmorgonen släppte nyhetsbyrån Xinhua en nyhet om att den utrikespolitiske talesmannen Yang Jiechi ringt till Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle och bett om ett ”omedelbart eld upphör från samtliga parter”. Yang sade sig vara ”djupt oroad” över de civila dödsoffren, enligt notisen.

Xinhua och andra officiella kinesiska mediakanaler, som People’s Daily, har betonat vad man anser vara problemen med att bekämpa Gaddafi.

– Den kinesiska regeringen försöker spela helgon på sitt vanliga sätt. Om Libyen går omkull, och särskilt om det leder till något slags pluralistisk inriktning för landet så är det en stor katastrof för partiet, sade Richard Fisher, expert på militärangelägenheter i Asien vid International Assessment and Strategy Center, i en telefonintervju.

Det skulle vara ännu ett exempel på demokrati genom folkresning och tillsammans med de övriga visa att ”om Kinas folk verkligen inte vill ha partiet så kan de göra sig av med det om de tar i tillräckligt,”enligt Fisher.

People’s Daily skrev att ”färgrevolutionerna” i Nordafrika och Mellanöstern bara lett till dåliga nyheter. De har inte varit resningar mot diktaturer utan varit ”politisk instabilitet och sociala störningar”.

Artikeln drar slutsatsen att det kinesiska folket borde värdesätta sin nuvarande ”harmoni och stabilitet”, enligt en översättning från Chinascope. ”Vi borde alla göra vårt yttersta för att uppnå mer utveckling under denna stabilitet och fortsätta att njuta frukterna under vår utveckling” står det i artikeln.

Dessa påståenden, inklusive de som uttrycker oro för civila offer, är falska, enligt Zhang Haichen, som tidigare var propagandatjänsteman i Shenyang i Kina. Han har hoppat av och bor nu i New York, och han säger att han upplevt hur de här kampanjerna fungerar från insidan.

– Det är ett stort hyckleri. När Gaddafi använde stridsflyg för att bomba sin egen befolkning sade partiet inte ett pip, sade Zhang. Han tillade att det är först nu när väst ingripit kraftfullt mot en diktator som regimen reagerat.

– Kan de säga ”vi är bara en diktatur som stöder andra diktatorer”? Nej. Så de hittar på det här dravlet om att de bryr sig om folks liv, sade Zhang.

– De är extremt rädda för de här protesterna i Nordafrika. De vill att diktatorerna ska massakrera folk och krossa protesterna för att visa det kinesiska folket vad som händer när man protesterar. De vet att det här är vad som kan drabba dem också, sade Zhang, syftande på massprotesterna.

När det händer kommer kommunistpartiet inte vilja att väst stödjer det kinesiska folket, sade Zhang, och tillade att det framgår klart av den kinesiska mediarapporteringen.

Rubriken på en Xinhuaartikel som inkluderade 28 sidor med bilder lyder: ”Västländerna fortsätter bomba Tripoli, världssamfundets röster mot kriget blir starkare varje dag”.

En huvudpoäng som man upprepar i de statliga mediarapporterna är att bombningarna fortsatte efter att den libyske utrikesministern Moussa Koussa utlyst eld upphör. Dessa rapporter nämner dock inte att de Gaddafitrogna styrkorna hela tiden fortsatte att bekämpa rebellerna.

En ledarartikel i Xinhua fördömde flyganfallen. ”Konflikter borde lösas med fredliga medel,” skrev artikelförfattaren. ”Alla handlingar som inte är rättvisa och rimliga kan leda till oavsedda konsekvenser för de som sätter igång dem.”

Den kinesiska regimen lade ner sin röst i FN:s säkerhetsråd när den resolution gick igenom som banade väg för flygförbudszonen över Libyen och de militära åtgärderna för att upprätthålla den. Sedan dess har den kinesiska propagandaapparatens protester blivit allt mer påstridiga. 

Frankrike, som ledde de första attackerna, har blivit den huvudsakliga måltavlan. Enligt en analys på CCTV är motivet för Frankrike som ”vanligtvis annars håller låg profil” att man vill komma åt vinsterna från Libyens olja.

En specialupplaga på People’s Daily Online betonar det ”slag mot världsekonomin” som man menar att attackerna mot Libyen inneburit.

Men trots att ledarartikeln i People’s Daily betonade de ”negativa ekonomiska konsekvenserna” av attacken för det libyska folket så är det i själva verket kineserna som sannolikt kommer att vara förlorarna när Gaddafi faller, menar Richard Fisher.

– De ställde sig bakom Gaddafi och har tjänat bra på alla hans affärer.

35 000 kineser arbetade i Libyen på olika byggnadsprojekt värda miljarder dollar, och kinesiska flaggskeppsföretag med nära kontakter med staten, som Huawei, bedrev omfattande infrastrukturprojekt. Kinesiska investeringar i Libyen förra året uppgick till 10 miljarder dollar och kinesiska företag förväntas förlora tiotals miljoner.

Kinas utrikespolitiske talesman Jiang Yu förekom på People’s Dailys forum under en stor rubrik som sade att Libyens öde borde bestämmas av dess eget folk och ”inte av Tomahawkmissiler”.

Översatt från engelska