Kinesiska regimen förstärker den stora internetbrandväggen
Internetcafé i Peking. (Liu Jin/AFP/Getty Images)


Myndigheterna i Peking har beslutat att genomföra en omfattande kampanj för att täppa till hålen i Kinas internetblockad. Avsikten är att blockera alla landets öppna webb-baserade proxyservrar, så att användare inte ska kunna komma åt förbjudna sajter eller cachad information från blockerade sajter som Facebook, YouTube och Gmail.

I meddelandet, som kom den 8 maj från departementet för internetövervakning på Pekings byrå för offentlig säkerhet, stod att alla internetleverantörer måste undersökas och alla öppna webb-baserade proxyservrar omedelbart ska blockeras.

Kinas internetcensursystem, som ofta kallas den stora brandväggen, eller gyllene skölden, blockerar politiskt känsligt innehåll och svartlistade utländska sajter. Brandväggen hindrar också Kinas internetleverantörer från att erbjuda tillgång till sociala medier som Facebook och Twitter för att ”upprätthålla stabiliteten”, som det heter.

Trots att man lagt ner stora summor och mänskliga resurser på den är den stora brandväggen inte svår att ta sig runt. Webb-baserade proxyservrar är en populär lösning för att ”klättra över muren”.

Öppna, webb-baserade proxyservrar är tillgängliga för allmänheten och används mycket. När en användare kopplar upp sig finns en sådan proxyserver mellan användaren och sajten och kommunicerar direkt med båda.

Sajten kan därmed bara se proxyservern, och inte användarens riktiga IP-adress, vilket gör användaren anonym. Det här anonyma surfandet är ett vanligt sätt att ta sig runt brandväggar och komma åt blockerade sajter.

Meddelandet som gick ut den 8 maj innebär att nätanvändare inte kommer kunna använda de här proxyservrarna längre för att bland annat ta del av förbjudna medier. Enligt en tidigare rapport den här veckan har regimen nyligen spenderat 10 miljoner yuan på att uppgradera brandväggen för att ytterligare strama åt kontrollen över utländska sajter.

Den uppgraderade teknologin är en kombination av mjukvara och hårdvara för att angripa svartlistade utländska sajter som Epoch Times och Dynaweb.

Översatt från engelska.