Kinesiska regimen blockerar fortfarande internet i Xinjiang
Kinesiska trupper marscherar längs gatorna i Urumqi, huvudstad för uigurernas autonoma region Xinjiang, den 5 september 2009. (Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


Efter de etniska våldsamheterna i Xinjiang i början av juli i år har den kinesiska regimen blockerat internet och andra kommunikationskanaler i området. Xinjiang innehar nu världsrekordet i längsta tid utan internet sedan internets tillkomst.

Wang Dahao, en lokal mediapersonlighet som har många års erfarenhet från olika tidningar, TV, radio och internetmedia, skrev på sin blogg att han spenderat tusentals yuan på flygresor till Shenzhen för att kunna använda internet. Han konstaterade att det var en besvikelse när han väl kopplade upp sig i Shenzhen.

”Det finns ingenting att se på nätet. Allt jag vill e läsa om har tagits bort”, skrev han.

Wang fruktar att internet kommer förbli avstängt i Xinjiang. Han lade upp flera artiklar på nätet som han skrev under upploppen i juli.

Han konstaterade att internet stängdes av tidigt på morgonen den 6 juli när panik rådde. Vid den tidpunkten kände han det som om hela världen övergett Xinjiang. När upploppen började var människor oroliga över hur många som skadats och dödats, men senare kom oron att gälla det faktum att internet inte kom tillbaka.

Wang sade att många människor frågat honom när internet ska börja fungera igen. Han svarar: ”Aldrig”. Enligt hans uppfattning kommer regimen inte återställa den övervakade anslutningen i regionen, nu när man prövat på att helt förbjuda internet.

”Efter nationaldagen kommer nyår, sen kommer kinesiska nyåret, sen arbetets dag, sen kommunistpartiets dag, och så vidare. Dessa högtider kommer tillbaka varje år, så det kommer alltid finnas en ursäkt för regimen att dra ut på återställandet av internetuppkopplingen”, skrev han.

Vissa nätanvändare i Kina har kommenterat att regimens beslut att hålla Xinjiang utan internet, månader efter upploppen, är ganska avslöjande. Om regimen tror att deras politik är den rätta, varför försöker man då dölja vad som händer?

Wang noterade att vissa kinesiska politiker anser att social stabilitet övertrumfar allt annat och att vad som helst kan offras för att upprätthålla detta.

Han skrev att i vissa områden i Kina stänger myndigheterna av vägar med ursäkten att man ska kontrollera trafiken, så snart man misstänker offentliga missnöjesyttringar under uppsegling. Som ett resultat av detta uppstår störningar i  stadstrafiken, ekonomin blir lidande och den sociala ordningen störs.

Fastän dessa åtgärder ger sken av att på ytan stabilisera samhället, skapar de i själva verket mer kaos, och skadorna tros vara mycket värre än vad det som separatister påstås kunna ställa till med.

Regimens officiella media rapporterade att 197 personer dödades och 1700 skadades under upploppen i Urumqi den 5 juli.

Nyligen dömdes nio påstådda deltagare i upploppen till döden. Dilshat Reshit, talesman för uiguriska världskongressen, sade att dessa domar är politiskt motiverade och lagvidriga, eftersom försvarsadvokaten inte tordes tala för de åtalade uigurerna. Sådana domar riskerar att förvärra spänningen i regionen snarare än att lätta på den.

I en artikel av Human Rights Watch nyligen stod att ett stort antal uiguriska män försvunnit efter att de tagits i förvar av polisen, och allmänna säkerhetsministeriet vägrar att avslöja var de finns för de oroliga familjemedlemmarna. Ma Zhaouxu, talesman för Kinas utrikesministerium förnekade dessa anklagelser.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24456/