Kinesiska regimen bekräftar två nya fall av fågelinfluensa
Arbetare lägger döda kycklingar i plastsäckar efter att de har avlivats på en distributionscentral för levande kycklingar i Hongkong den 21 december 2011. (Foto: Aaron Tam/AFP/Getty Images)


Det kinesiska hälsoministeriet rapporterade på måndagen att två nya fall där människor infekterats med det mycket smittsamma H5N1-viruset uppdagats i sydvästra Kina, enligt statliga kinesiska medier.

De två fallen – en 21-årig kvinna och en 31-årig man – upptäcktes i Guiyang i Guizhouprovinsen, enligt nyhetsbyrån Xinhua. De visade symptom på den så kallade fågelinfluensan den 2 respektive 3 februari, och när de testades  på söndagen visade sig båda bära på viruset, enligt hälsoministeriets uttalande.

”Deras tillstånd är kritiskt och de får intensivvård,” skrev ministeriet. Man tillade även att de två smittade personerna hade varit i kontakt med fåglar, och att ”inga epidemiologiska kopplingar mellan de två fallen har upptäckts.”

De som varit i nära kontakt med båda personerna sattes under observation, trots att de inte uppvisade några H5N1-symptom, enligt Xinhua.

Efter det stora utbrottet 2003 har fågelinfluensan dödat mer än 365 personer över hela världen, enligt färska siffror från Världshälsoorganisationen (WHO). Man har förutom dessa haft ytterligare 616 bekräftade fall sedan dess. Tiotals miljoner kineser reser trångt med kollektivtrafik för att träffa sin familj under det kinesiska nyåret. Detta ökar risken för smittspridning, inklusive av H5N1-viruset.

Kina har bedömts som det land där sannolikheten är störst för ett stort utbrott av viruset, eftersom man har en så stor befolkning av både människor och tamfåglar.

Viruset drabbar främst fåglar, men återfinns ibland hos människor. Enligt WHO överförs det inte lätt från människa till människa, men om det skulle mutera kan det spridas på ett liknande sätt som en säsongsinfluensa.

WHO betonade därför vikten av tidig upptäckt av sjukdomsfall, och påpekade att sjukdomen ofta kräver att den drabbade läggs in på sjukhus.

Enligt WHO dog en 5-årig kambodjansk flicka den 7 februari efter att ha utvecklat symptom på H5N1 i slutet av januari.

I måndags rapporterade Himalayan Times att man haft tre nya fall av fågelinfluensa under de tre senaste dagarna, vilket gör att det totala antalet över de senaste 45 dagarna är sammanlagt nio. Enligt källor till tidningen hade bönder sålt smittade kycklingar och ägg och använt kontaminerade lådor.