Kinesiska regimen begränsar rapportering om influensa
Serenade Woo, projektledare för International Federation of Journalists i Kina och i Hongkong (Epoch Times)


Den kinesiska regimen har infört medierestriktioner om H1N1-influensafall, vari man uppmanar alla medier att följa officiella rapporter med förevändningen ”att undvika masspanik”. Hongkong-medier kritiserar Kinas restriktioner och påminner om misstagen som gjordes vid sars-epidemin 2003.

Serenade Woo, projektledare för International Federation of Journalists i Kina och Hongkong, oroar sig för att allmänheten under sådana restriktioner inte kommer att få alarmberedskap i tid.

– Det finns frågetecken om huruvida informationen kan nå ut snabbt, i rätt tid och på ett korrekt sätt till folket, sade hon.

Tidigare har regimen varnat Guangzhou-medier för att ha rapporterat om ett misstänkt H1N1-fall. Serenade ifrågasätter regimens ursäkt ”att undvika panik bland allmänheten”.

– Det viktiga när informationen kommer ut är att den publiceras med alla tänkbara medel på ett ärligt sätt. Om situationen inte tydligt framgår, låt folk själva förstå. Allmänheten inte är dum, de kan skilja på bekräftade fall och obekräftade fall, sade hon.

Serenade fortsatte:

– Sars-utbrotten 2003 var en plågsam läxa, då regeringen försenade nyheten genom att förtrycka informationen. [Som ett resultat] infekterades fler människor och förseningen av informationen orsakade många dödsfall och onödig panik, fortsatte hon.

Serenade kritiserar också hur regimen behandlar medierna som om de vore ett propagandaverktyg och begränsar mediernas eget ansvar. Hon kritiserar även regimen för att ha påverkat Hongkong-medier till att bli verktyg för vissa organisationer, regeringar eller personer.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/16365/

Originalartikel på kinesiska: http://epochtimes.com/gb/9/5/6/n2517397.htm