Kinesiska regimen backar på sina internet-löften
Kinesisk polis för bort en nyhetsfotografen, Felix Wong från Hong Kong, som fotograferat människor utanför Olympiska Stadion i Peking den 25 juli, 2008. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)


Den kinesiska regimen meddelade att den kommer att upprätthålla sin censur mot utländska hemsidor för journalister som bevakar OS. Därmed bryter man de tidigare löftena om att tillåta ofiltrerad tillgång till internet för nyhetsmedia. Talesmän för regimen nämnde särskilt Falun Gong-hemsidor bland de censurerade sidorna.

IOK (Den Internationella olympiska kommittén) antas ha gått med på den kinesiska regimens beslut, trots IOK-ordföranden Jaques Rogges påstående tidigare i juli att ”internet inte kommer att censureras”.

Kevan Gosper, ordförande i IOKs presskommission, bekräftade nyheten.
– Jag har också meddelats att några talesmän för IOK har förhandlat med kineserna om att vissa känsliga hemsidor kommer blockeras, sade han.
– Jag är besviken över att vi inte får bredare tillgång.

Regimen uppgav Falun Gong-hemsidor som ett särskilt mål för censuren. En talesman för kinesiska utrikesministeriet, Liu Jianchao, bekräftade vid en presskonferens på tisdagen att hemsidor som har med Falun Gong att göra blockeras och återupprepade sedan kommunistpartiets propaganda om rörelsen.

Falun Gong är en andlig metod som introducerades i Kina 1992 och utövas världen över. Den förbjöds 1999 av den kinesiska kommunistregimen och tusentals av dess utövare har utsatts för människorättskränkningar sedan dess.

Falun Dafa Information Center (FDI) i New York rapporterade den 29 juli om hur en 46-årig kvinna torterades ihjäl för att hon utövade Falun Gong. FDI har också dokumenterat nära 8100 fall av Falun Gong-utövare som fängslats bara sedan december 2007.

Erping Zhang, talesman för FDI, sade:
– Falun Gong-utövare utgör inget som helst hot mot OS. Man använder spelen som en ursäkt för att ge dem flera år långa fängelsestraff.

AFP citerade en talesman för IOK på onsdagen som sade att andra hemsidor också var blockerade. På tisdagen klagade journalister och reportrar över att de inte kunde komma åt Amnesty Internationals hemsida. Amnesty hade precis publicerat en mycket kritisk rapport om Kinas människorättssituation.

Amerikanska nyhetsbyrån, Associated Press rapporterade att Amnestys hemsida och Tibet-hemsidor inte kunde nås av huvudpresscentret, vilket förväntas hysa nära 5000 journalister när spelen börjar den 8 augusti. Journalister stationerade i Kina klagade även över hur långsamt internet var.

TV-Bolag har redan retat upp
sig på begränsningarna i vad de får rapportera. Scott Moore, exekutiv producent för kanadensiska CBC kallade säkerhetspådraget ”kvävande”. Alex Gilady, som är Israels representant i IOK och förste vice VD för NBC Sports har pressat regimen för att de ska tillåta bredare rapportering.

New Tang Dynasty Television (NTDTV), en oberoende New York-baserad TV-station, har hindrats från att sända till Kina sedan tidigt i Juli. Det ansvariga satellitföretaget Eutelsat anses blockera NTDTV för att man vill få bättre affärsrelationer med den kinesiska regimen.

OS-historikern David Wallechinsky, som varit i Kina flera gånger de senaste 30 åren var en av många som var mycket kritiska till att IOK gav spelen till Kina.

-Det tjänas så mycket pengar
att IOK helt enkelt bara vänder bort blicken, sade han i en intervju med AP.
-Kommunistpartiet vill kontrollera allt.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/chinese-regime-reneges-on-olympics-internet-promises-1921.html