Kinesiska produktförfalskningar vann mindre smickrande priser
Poliser förstör falska produkter, 23 februari 2011 i Shanghai i Kina. Kina är något av förfalskningarnas hemland och dominerade vid utdelningen av Plagiarius-priserna tidigare i år, som delas ut till de "bästa" förfalskningarna och piratkopiorna. (Foto: ChinaFotoPress/Getty Images)


I förra veckan beslagtog tullen i Paris 30 förfalskade kinesiska fotbolls-VM-bucklor. Det skapade rubriker, men vad som väckte mindre uppmärksamhet var Kinas framgångar när det gällde det mindre smickrande Plagiarius-priserna som delades ut tidigare i år, för årets bästa förfalskningar och piratprodukter.

VM har varit en guldgruva för kinesiska förfalskare. Över 2 000 illegalt kopierade VM-bucklor och mer än 20 000 falska VM-tröjor beslagtogs till exempel redan innan de lämnade Kina. Förfalskare sålde till och med falska sjukintyg för fotbollsfans som ville stanna hemma och titta på matcherna.

Kina gjorde rent hus vid utdelningen av Plagiaruis-priserna i februari. Det är en mindre smickrande tysk tävling som har som syfte att fördöma förfalskade varor, och Kina vann det högsta priset och flera andra mindre priser. I år tog man förfalskningspriset och en av de särskilda utmärkelserna.

Kinas icke auktoriserade kopia av utrustning för stötvågsbehandling, ”ZWave” vann första pris i kategorin plagiat, följt av industriprodukter som en falsk högtryckstvätt, LED-ficklampa och pannlampa och tryckmätare. De falska produkterna och de äkta är i det närmaste identiska.

Enligt USA:s inrikessäkerhetsdepartement har Kina hållit sin plats som den primära globala källan till förfalskade och piratkopierade varor i flera år. Bara under 2013 flödade förfalskade varor till ett värde av 1,1 miljarder dollar eller mer från Kinas fabriker, vilket var 68 procent av alla varor som beslagtogs av den amerikanska tullen.

I hela världen är 75 procent av de produkter som beslagtas från Kina, enligt data som samlats in mellan 2006 och 2010 av World Customs Organization.

Kineserna är entusiastiska förfalskare. Man gör listiga falska matprodukter i den billigare prisklassen, som falsk lammkebab gjord av billigt ankkött och fläsk, som har blivit en stapelvara i kebabindustrin, enligt kinesisk media.

Tidigare har de kreativa matförfalskarna skapat falska vindruvor och ägg, och i fjol även falskt nötkött, gjort på billigare fläskkött behandlat med paraffinvax och industrisalter och falskt fårkött gjort på kemiskt omvandlat kött från råtta, mink och räv.

Högre upp på stegen hittar man falska iPhone 6 – en produkt som inte ens meddelats att den finns än – eller åtminstone skal till den nya iPhonen för dem som vill vara i framkant. Andra populära falska produkter är handväskor, armbandsur och annan elektronik. Dessutom säljer man förfalskade diplom från välrenommerade amerikanska universitet tillsammans med falska registerutdrag, till kinesiska studenter.

I toppen av förfalskningspyramiden finner man falska lagerkvitton från hamnen i Qingdao som används för att lura banker att finansiera handel med ädla metaller. Avtal värda miljarder dollar, finansierade med icke-existerande ädla metaller, har rapporterats av Kinas nationella revision, Standard Chartered och Goldman Sachs, enligt Cheung Kong Graduate School of Business hemsida.

Författaren Cristopher Reich förklarade förfalskningsfenomenet i en intervju med Epoch Times förra året.

– I Kina ses förfalskning inte som ett moraliskt brott. Det är närmast något hedervärt, sa han.

– När det kapitalistiska systemet växte i Kina var kopiering av andras produkter själva ryggraden i deras industri. Det är inget stort steg från att tillverka en produkt åt någon annan till att bara stjäla deras design och säga att det är din egen.