Kinesiska poliser misshandlades när de genomförde protest
Fem uniformerade poliser misshandlades när de genomförde en protest framför åklagarmyndigheten i staden Anshan i Lianoningprovinsen den 29 september. (Foto från internet)


Poliserna, vilka höll upp banderoller och protesterade mot anklagelser om att ha använt tortyr för att tvinga fram erkännanden, omringades och misshandlades av en grupp anställda vid stadens åklagarmyndighet.

En av poliserna slogs medvetslös och släpades in i myndighetens byggnad enligt ögonvittnen. 

En bloggare laddade upp bilder av kaoset utanför ingången den 29 september, enligt Beijing News, och fick stor spridning på nätet.

Anshans allmänna säkerhetsbyrå och åklagarmyndigheten bekräftade att incidenten ägt rum och säger att de undersöker saken.

Referenser till incidenten togs ner från flera hemsidor och ytterligare rapportering begränsades.

Kommentatorn och kolumnisten Heng He menar att de kinesiska poliserna inte är födda våldsamma eller bär på en inneboende vilja att misshandla folk, utan att det är åren under kommunistpartiets styre och behovet att överleva inom regimens säkerhetssystem som tvingar dem till våld.

– Poliserna begår onda handlingar eftersom regimen som anställt dem kräver det av dem. De är bara hantlangare på den lägsta nivån. Om hantlangarna provocerar sin chef, varför är det då överraskande att de utsätts för samma behandling som de själva annars utsätter vanliga demonstranter för?

– Det är bara rimligt att åklagarmyndigheten är längst ner i det kinesiska rättssystemets hierarki. Ovanför dem finns domstolarna, och högst upp finns säkerhetsbyrån. Utan starkt stöd bakom kulisserna hade åklagarmyndighetens anställda aldrig vågat misshandla de där poliserna. Vem drar i trådarna? Partikommittén och den politiska och lagstiftande kommittén, tillade Heng.

Heng påpekade att det är normalt att den kinesiska polisen använder tortyr för att tvinga fram erkännanden och om en vanlig människa blir misshandlad och torterad genomförs i vanliga fall inga utredningar om detta.

Incidenten ledde till stor munterhet inom den kinesiska bloggosfären. Somliga uttryckte till och med missnöje att inga dödsfall inträffade.

Advokaten Zheng Jiangwei kommenterade: 

– När polisen misshandlar andra tror de aldrig att de kan komma att bli behandlade på samma vis, så deras situation leder inte till sympati utan bara gillande av våldet de utsattes för.

En bloggare skrev: ”Om till och med polisen, regeringens vapen, kan bli överfallna så brutalt och öppet, tänk er hur vanliga människor skulle behandlats. Otänkbart!”

”Var vad du vill, men var inte en petitionär. När du väl fått etiketten petitionär kommer till och med ditt normala beteende att ses som onormalt eller sinnessjukt av andra som inte är petitionärer,” skrev en annan.

Översatthttp://www.theepochtimes.com/n2/content/view/43827/