Kinesiska polisen inför kvartersövervakningssystem
Polispatrull i Peking nära Himmelska fridens torg den 6 mars 2011. (Foto: AFP/Fredric J. Brown)


Den kinesiska regimens rädsla för att farliga idéer om demokratiuppror snabbt kan sprida sig har inspirerat till ett närgånget övervakningssystem som sträcker sig ända in i folks lägenheter. I vissa fall har polisen i Peking till och med flyttat in för att hålla ett öga på personer man uppfattar som problem.

Enligt en artikel i Legal Daily den 11 april har ett ”matrisövervakningssystem” funnits i Dongchengdistriktet i Peking sedan förra året. De 205 bostadsområdena i distriktet är uppdelade i 589 kvarter. Varje kvarter har tilldelats en kontrollant, en vice kontrollant, polis, och till och med en egen partisekreterare. ”Kommandocentraler” har etablerats för att övervaka varje kvarter, enligt artikeln.

I januari höll polisen i Dongcheng en invigningsceremoni för det nya matrisövervakningssystemet. En polis, som hade i uppdrag att bara bevaka ett enda kvarter, sade till Legal Daily att han flyttats från att övervaka ett område där över 10 000 personer bodde till att bevaka ett enda kvarter, i ett bostadsområde som består av fem kvarter. Han sade att det tidigare var för många människor att övervaka och att de bara kunde göra slumpmässiga kontroller och nedslag men att nu kan han övervaka hela området varje dag utan att missa ett enda hörn.

När kvarterspoliserna är i tjänst arbetar de nära varandra och utbyter ständigt information via tvåvägsradio. ”Det här lever verkligen upp till det uppställda målet om ‘strikt övervakning’ av gatorna,” skrev Dali Daily i december.

Myndigheterna talar också om för folk vilka de får och inte får bo med. Petitionärerna Zhu Jindi och Shen Joinbo i Shanghai fick besök av två poliser och en säkerhetsvakt på morgonen den 8 april. Shen fick då veta att han inte fick driva sitt fall och inte heller bo med Zhu, men polisen förklarade aldrig varför.

Dissidenten Fu Sheng från Xi’an tvingades att ”åka på en resa” när det hölls jasminprotester i hans stad. Han sade till Sound of Hope att de lokala myndigheterna gått hem till honom och till hans arbete och värvat en säkerhetsvakter och dörrvakter för att övervaka honom. Vakterna skulle hålla koll på hans rörelser och meddela polisen när han lämnade platsen, enligt Fu. Det var ett ”politiskt uppdrag” från högre ort.

Fu kallade det hela ett allvarligt brott mot grundlagen som han menar pågår över hela Kina. Folk lejs till att övervaka andra och törs inte säga nej av rädsla för att mista jobbet. En del sade dock till Fu att de vägrat samarbeta.

– Det känns som en ny runda av kulturrevolutionen, sade Fu, och syftade på den period mellan 1968 och 1976 när Kina var i kaos och miljoner dog en våldsam död i olika politiska kampanjer.

En dissident i Peking som ville förbli anonym pratade med Sound of Hope.

– Kvarterspolisen bor inne i själva bostadsområdena. Om flera personer står och pratar kommer polisen och lyssnar. Alla som är på polisens lista står under konstant bevakning, sade han.

Översatt från engelska