Kinesiska petitionärer går ihop mot illegala fängelser
Människorättsadvokaten Ni Wenhua följde den 23 mars med mer än 50 petitionärer till ett svart fängelse i Wuxi i Shandongprovinsen för att rädda petitionären Li Meifang. (Foto: Human Rights Campaign in China)


Människorättsaktivister i Shandongprovinsen har konstaterat fler än 100 ”svarta fängelser” i staden Wuxi, där lokala myndigheter illegalt håller petitionärer som har rest till huvudstaden för att söka sin rätt.

Varje år tar miljoner petitionärer sina fall till Peking, där de hoppas att den statliga byrån för brev och besök ska hantera deras fall. Lokala myndigheter från olika delar av Kina har satt upp utomrättsliga (”svarta”) fängelser där, för att de ska undvika att bli straffade av centralregeringen för att någon från deras område lyckats ta sig till huvudstaden. De som kommer från Shandongprovinsen, och som fångas in i Peking, skickas till Wuxi, där de får vänta på att bli vidare hanterade.

Den 23 mars räddade människorättsadvokaten Ni Wenhua och omkring 50 andra petitionärer från Wuxi en petitionär vid namn Li Meifang från ett svart fängelse på en kommunistpartiskola.

De bröt upp
dörren till rummet där Li Meifang hölls fången, och lyckades få ut henne trots att vakterna försökte hindra dem.

Människorättsaktivisten Shen Jun sade till Epoch Times att petitionärerna hade samlat in information om de olika fängelserna.
– Kommunistregimen låser ofta in oss. När vi släpps minns vi var vi hölls inlåsta. Det finns sammanlagt 105 svarta fängelser i Wuxi.

Petitionären Wang Jiafen tillade att mer än 20 petitionärer som de kände greps under de politiska mötena i Peking nyligen.
– En del hölls kvar, en andra låstes in i svarta fängelser, sade han, och berättade sedan om aktionen i Wuxi.

-Häromdagen, efter att vi hade räddat en petitionär och ringt polisen, var allt polisen gjorde att ta foton på oss. Om en låses in så är ingen av oss verkligt fri. Samma sak som hände henne i dag kan hända mig i morgon, så vi petitionärer måste hålla ihop, sade han.

I skrivande stund hölls fyra petitionärer som de kände illegalt inlåsta. Wang sade att räddningsoperationen tog tid, eftersom det finns så många svarta fängelser.


Översatt från engelska