Kinesiska petitionärer får betalt för att inte klaga under Apec-toppmötet
Petitionärer från Shanghai samlades framför Bairong World Trade Center i centrala Peking där Apec-toppmötet hålls, för att berätta för Apec-deltagarna om sina fall. (Skärmdump från Boxun.com)


Kineser som har behandlats illa av korrupta, lokala partitjänstemän och högljutt försökt söka sin rätt hos den kinesiska staten får nu betalt för att hålla tyst under Apec-toppmötet (Asia-Pacific Economic Cooperation).

Under toppmötet, som pågår den 5-11 november i Peking, har Shanghais myndigheter lovat att betala lokala petitionärer kontant dagligen tills Apec-mötet är över – förutsatt att de inte åker till Peking för att framföra sina klagomål.

I en telefonintervju berättade petitionären Gu Guoping från Shanghai för Epoch Times att hans äldre bror, som också är en petitionär i Shanghai, fick ett telefonsamtal från det lokala klagomålskontoret den 30 oktober. Den som ringde upp sade att han skulle få 200 yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) per dag under perioden 1-11 november om han inte åker till Peking för att driva sin sak.

Upprätthållande av stabilitet

Betalningen för de 11 dagarna, totalt 2 200 yuan per petitionär, kallas "understöd till människor i svårigheter", men i själva verket är det betalning för "upprätthållande av stabilitet", sade Gu. Enligt en studie från 2013, som utfördes vid Pekings universitet, var den genomsnittliga årsinkomsten för en familj i Kina år 2012 13 000 yuan, så det här "understödet" motsvarar mer än en sjättedel av en familjs genomsnittliga årsinkomst.

"Upprätthållande av stabilitet" är den partijargong som används för en rad olika åtgärder, somliga mycket brutala, som används för att kväsa protester i Kina.

Gu sade att klagomålskontoret inte hade ringt honom den här gången, för när tjänstemännen hade försökt med samma sak innan ett viktigt partitoppmöte nyligen, hade han inte tagit emot pengarna utan istället berättat för media. Mötet i fråga, det fjärde plenumet, ägde rum den 20-23 oktober i Peking.

Många kineser framför sina klagomål till centrala myndigheter för att söka rättvisa när de har utsatts för korruption och inte lyckats lösa det på lokal nivå.

De som väljer den vägen blir ofta illa behandlade. Ett stort antal petitionärer har berättat för media om hur de har blivit olagligt fängslade och brutalt misshandlade för att de ska sluta driva sin sak.

Gu sade att det kinesiska folket har förlorat förtroendet för kommunistpartiets tjänstemän.

– Alla fall där Shanghai-petitionärer framför klagomål är orsakade av tjänstemännens korruption. Shanghais partisekreterare och borgmästare säger fina, tomma ord, men vidtar inga åtgärder [för att bekämpa korruptionen.] Xi [Kommunistpartiets ledare Xi Jinping] och Li [premiärminister Li Keqiang] kan inte heller kontrollera det", sade Gu.

"Det Kinesiska kommunistpartiets tjänstemän har skrutit i årtionden, och vanligt folk litar inte längre på dem", sade Gu.

Trotsade blockader

Efter att ha brutit igenom alla möjliga blockader som de lokala myndigheterna försökt sätta upp, samlades 129 Shanghai-petitionärer vid det centrala klagomålskontoret den 31 oktober för att uppmana myndigheterna att försöka lösa deras fall och förmå Shanghais myndigheter att följa lagen, enligt den USA-baserade kinesiskspråkiga nyhetssajten Boxun.

Den 1 november höll en annan grupp på cirka 30 Shanghai-petitionärer upp banderoller framför platsen för Apec-mötet – Bairong World Trade Center – och berättade för Apec-deltagarna om sina fall.

Foton från Boxun visar petitionärer som håller upp banderoller med texten: "Apec-deltagare, vänligen uppmärksamma de frågor som tas upp av kinesiska petitionärer" och "Släpp fängslade petitionärer som försvarar sina rättigheter, följ lagen."

Andra åtgärder

Att betala petitionärerna för att inte protestera i Peking är bara en av flera åtgärder som myndigheterna vidtagit för att ge ledarna från andra länder som deltar i Apec bästa möjliga intryck av Peking.

Den 7-12 november är lediga dagar för alla institutionella organisationer i Peking, såsom skolor från förskolan upp till universitet, statliga organisationer, ideella organisationer, och så vidare. Företag kan besluta själva om att ge ledighet till sina anställda, enligt påbudet. Pekingbor uppmuntras också av myndigheterna att lämna Peking och resa bort under den här perioden.

Varannan dag får bilar med udda respektive jämna registreringsskyltar inte köras, i ett försök att minska trafikstockningarna och sänka smognivåerna.

Av rädsla för terrorattacker har Peking också förbjudit försäljning av gasol på bensinstationerna under Apec-mötet. Tungt beväpnad polis och civilklädd polis står på vakt utanför konferenssalen och säkerhetskontrollerna för resande till Peking har också blivit hårdare, enligt kinesisk press.