Kinesiska pensionärer begick självmord för att undvika ny kremeringspolicy
Dussintals konfiskerade kistor som har dumpats utanför byn Xindian i Anhuiprovinsen. I den lilla infällda bilden sörjer ett barnbarn till en av de pensionärer som tog sitt liv för att slippa tvångskremeringen som infördes från och med 1 juni, i byn Luting. (Foto: Epoch Times)


Bland de många tvångsåtgärder som den kinesiska regimen redan utsätter sitt folk för, kan nu ännu en läggas till listan: tvångskremering. I Anhuiprovinsen, där den här nya lagen har införts, har  den lett till självmord bland gamla människor som ville dö innan den trädde i kraft.

Sex pensionärer i staden Tongcheng i Anhuiprovinsen begick självmord i maj. Enligt familjemedlemmarna var det för att se till att de skulle bli jordfästa innan den nya policyn infördes, rapporterade Beijing News.

Enligt myndigheterna i Tongcheng har uppskattningsvis 45 000 kistor förstörts i staden, och nu återstår bara 800 kistor som ligger hemma hos folk.

En kvinna vid namn Qin från byn Jinshan som ligger i det aktuella området sade till Epoch Times att rykten om obligatorisk kremering började spridas i april, och att alla bybor motsätter sig det. Begravningsritualerna är urgamla och djupt rotade, sade hon.

– Det är hänsynslöst av myndigheterna att förstöra gamlingarnas kistor och genomdriva den här kremeringspolicyn. Det ledde till att folk tog sina liv, tillade hon.

Under kistinsamlingen i byn Luting sågade bykommittén sönder en 83-årig kvinnas kista medan hon såg på. Efter en stund svimmade hon.

Hennes son berättade:

– Ingen frågade om man ville behålla dem eller inte. Byledarna sade att det var en statlig policy. Vi vågar inte motsätta oss någon policy, utan kunde bara se på när de förstörde kistan.

Efter att ha försökt ta sitt liv med hjälp av sömnpiller hängde sig den 83-åriga kvinnan i sitt hem tidigt på morgonen den 23 maj.

Det genomfördes en kistregistrering den 18 april i byn Chanchong, där myndigheterna gick från dörr till dörr. Samma kväll hängde sig en 81-årig kvinna i sin trädgård.

Ytterligare en kvinna i 80-årsåldern hängde sig, enligt hennes familj, för att hon var fast besluten att "sova i sin kista". Byledarna pressade familjen att skriva under ett uttalande som gick ut på att hennes död inte hade något med begravningsreformerna att göra, men familjen vägrade, enligt en artikel i Oriental Morning Post.

En internetanvändare kommenterade det nya jordfästningsförbudet: "Jag har hört talas om folk som skyndar sig att köpa hus och bilar innan en ny policy ska införa. Den här gången skyndar de sig att dö. Myndigheterna är hänsynslösa! De låter inte folk leva i fred. Begravning är en trosfråga. Kommunistpartiet ger sig specifikt på folks trosuppfattningar för att förstöra dem”.

Rapportering av Fang Xiao