Kinesiska partitjänstemän ljuger om nästan allt i sin personliga historia
Bild från den 17:e partikongressen i Folkets stora sal i Peking, 21 oktober 2007. Kinesiska partitjänstemän ljuger om det mesta för att få bättre chanser till bonus och befordran, visar en statlig utredning. (Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


Mat och elektronik är inte det enda som förfalskas i Kina. Enligt statliga nyhetsbyråer fejkar kinesiska partitjänstemän också sin personliga historia för att få bättre chanser till bonus och befordran.

Ett centralt inspektionsteam under den kinesiska regimens antikorruptionsmyndighet har tittat närmre på lokala tjänstemäns personliga information i 20 provinser, och efter ett års arbete kunde man konstatera att bluffandet var extremt omfattande. Statliga nyhetsbyrån Xinhua rapporterade att tjänstemän i 15 provinser ljög om namn, ålder, utbildning och arbetserfarenhet.

I ett fall som nämndes av Xinhua hade en tjänsteman ljugit om det mesta i sin personliga information, utom sitt kön. Wang Hongying, chefssekreterare för förbundet för kvalitetsinspektion i Taiyuan, i Shanxiprovinsen, har numera det mindre smickrande epitetet ”lögnarsekreteraren” i medier. Hon ljög om sitt namn och sin ålder, arbetserfarenhet och mycket annat. Över en tredjedel av de 90 stämplarna i hennes dokument var falska.

Systemet för befordran och bonusar bland tjänstemän inom den kinesiska regimen har vissa kriterier, som ålder, utbildning och tjänsteår, och för att komma undan detta ”tvättar” många tjänstemän sin personliga information enligt Xinhua. En del tog även bort vissa besvärande plumpar från sin professionella historia.

I vissa provinser måste man till exempel vara under 35 för att kunna befordras till biträdande sektionsnivå, under 40 för att befordras till sektionsnivå, under 55 för att befordras till departementsnivå, och så vidare. Därför ljuger många om sin ålder, för att kunna befordras eller få fortsätta sin tjänst.

För att kunna visa upp en högre utbildning är det många partitjänstemän som doktorerar medan de innehar olika ämbeten, enligt Xinhua. Det är dock även vanligt att man bara köper olika akademiska titlar.

Den numera vanärade före detta borgmästaren i staden Zhongshan, Li Qihong, hade till exempel bara grundskolekompetens, men på hennes profil stod att hon hade en master från kommunistpartiets partiskola i Guangdongprovinsen. Li Qihong sparkades för korruption 2009.

Många tjänstemän hittade också på sin arbetserfarenhet och anställningslängd för att kunna nå upp till kriterier för befordran. Ett exempel är Xu Kai, den förre partisekreteraren i staden Yingtan, i Jiangxiprovinsen, som befordrades inom ett år från bydistriktsnivå till stadens partisekreterare med hjälp av fejkade anställningsår.

Eftersom Kina saknar ett väl utbyggt system för att förhindra och straffa den här sortens agerande så är det lätt att fejka eller ”redigera” sin personliga information.

En kommunistkader som tidigare arbetade på häradsnivå inom organisationsdepartementet i Guangxiprovinsen sade till Xinhua: ”Vanligtvis tar bara en person hand om dokumentrummet, som är fyllt med tusentals kadrers personliga uppgifter. De gör ett bra  jobb om inget stjäls från kontoret.”

Han noterade även att bara man mutar den ansvariga personalen så är det lätt att ändra i sin personliga information.