Kinesiska partiledare kritiserar landets interna säkerhetsapparat
Kinas premiärministern Wen Jiabao. (Foto: Lintao Zhang/Getty Images)


Premiärminister Wen Jiabao har gått i fronten med att inom Kina kritisera det mäktiga politisk-rättsliga utskottet. Den här sortens kritik är också ett sätt att attackera utskottets ledare, Zhou Yongkang, som leder en fraktion i opposition mot Wen och kommunistpartiets ledare, Hu Jintao.

Under Wens presskonferens i slutet av den Nationella folkkongressens möte den 15 mars, sade han: ”När ekonomin växer, har nya problem uppstått såsom orättvis fördelning, brist på trovärdighet och korruption. Jag är fullt medveten om att för att lösa dessa frågor måste vi genomföra reformer inte bara för den ekonomiska strukturen utan också för den politiska strukturen, framförallt reformera ledarskapssystemet inom parti och stat”.

Den tidigare juridikprofessorn vid Pekings universitet och dissidenten, Yuan Hongbing, säger att Wens kommentar kan tolkas som en signal att partiet planerar att minska politisk-rättsliga utskottet makt.

Som chef för utskottet har Zhou befogenheten att använda följande resurser: domstolen, högsta åklagarmyndigheten, allmänna säkerhetsministeriet, ministeriet för statlig säkerhet, justitieministeriet, Folkets beväpnade polis och andra myndigheter på olika nivåer. Analytiker säger att politisk-rättsliga utskottet kontrollerar 1,5 miljoner beväpnade poliser. Därmed är utskottet det andra maktcentrat inom det kinesiska kommunistpartiet.

Yuan tror att Chongqingincidenten har lett till att några av de högsta ledarna i kommunistpartiet ser på det politisk-rättsliga utskottet med andra ögon. När Wang Lijun, den förre polischefen i Chongqing, försökte hoppa av till USA via konsulatet i Chengdu den 6 februari, sägs det att han avslöjade Zhous och den tidigare partichefen i Chongqing, Bo Xilais planer på en kupp mot Xi Jingping, efter att denne i oktober tillträder som ny partiledare.

Den centrala militärkommissionen vill nu ta tillbaka kontrollen över den beväpnade polisen från politisk-rättsliga utskottet, något som Zhou ogillar, säger Yuan. Om det politisk-rättsliga utskottet fortsättningsvis kommer att ha befogenheten att beordra den beväpnade polisen, har ännu inte beslutats, enligt Yuan.

Under en konferens den 26 mars om antikorruption, satte Wen ytterligare press på Zhou och politisk-rättsliga utskottet. Enligt det statliga språkröret, Folkets dagblad, sade premiärministern att korruptionen är det största hotet som det kinesiska kommunistpartiet står inför. ”Om det här problemet inte löses, kan den politiska maktens natur komma att förändras och partiet kan förlora makten”, sade Wen.

En källa från Peking som känner till bakgrunden till Wens kommentar, berättade för Epoch Times att Wen riktade sig till Zhou, då Wen alltid har tyckt att politisk-rättsliga utskottet har lamslagit Kinas rättssystem och polisväsende och att det är den största orsaken bakom korruptionen i Kina.

En artikel i Hongkongbaserade tidskriften Trend ger bakgrundsinformation till Wens anklagelser om att politisk-rättsliga utskottet skulle vara orsaken bakom korruptionen. År 2010 fanns det enligt artikeln 37 240 fall av korruption där anställda från allmänna säkerhetssystemet var inblandade. År 2011 var det 32 933 fall.

En tidigare säkerhetschef för politisk-rättsliga utskottet har privat pratat om Wens offentliga kritik. Qiao Shi var chef för politisk-rättsliga utskottet 1985-1992, medlem av en liten grupp som styr det kinesiska kommunistpartiet, politbyråns ständiga kommitté, 1987-1997 och ordförande för Nationella folkkongressens ständiga kommitté 1993-1998.

Partiseniorer som Qiao spelar ofta en viktig men informell roll bakom kulisserna. Qiao gav nyligen rådet till Hu Jintao och Xi Jinping att ta bort politisk-rättsliga utskottets makt över domstolarna, enligt en annan källa från Peking som är insatt i frågan.

Qiaos kritik av Zhous politisk-rättsliga utskott utökade den kritik som Wen lagt fram. Enligt Epoch Times-källan, får Qiao, som pensionerats, fortfarande information om vad som pågår inom det politisk-rättsliga utskottet. Qiao berättade för Hu och Xi att rättssystemet har förvärrats i Kina efter att Zhou tog över politisk-rättsliga utskottet för fem år sedan.

Qiao kritiserade politisk-rättsliga utskottet för att ofta med våldsamma medel förtrycka missnöjda medborgare som var offer för tvångsrivningar och för att vägra förnya licenser till advokater som företräder klienter vilka är i konflikt med lokala tjänstemän.

Enligt Qiao har politisk-rättsliga utskottet bidragit till instabilitet istället för att behålla stabiliteten i Kina. Det politisk-rättsliga utskottets mäktiga repressionsapparat är inte lösningen till Kinas problem, skulle Qiao ha sagt, sade källan i Peking.

Källan sade också att den pågående maktstriden har lett till att några av de högsta ledarna överväger att inte utse en medlem i politbyråns ständiga kommitté som nästa chef för politisk-rättsliga utskottet. Att inskränka Zhous makt som chef för politisk-rättsliga utskottet är svårt eftersom han också har plats i politbyråns ständiga kommitté.

Mao Yushi, känd ekonom och årets vinnare av Milton Friedman-priset, rekommenderade nyligen på sin Sina-mikroblogg i slutet av mars att Kina borde ”avveckla alla nivåer av politisk-rättsliga utskottet i partiet”.

Han sade, att om Kina ska ha ett oberoende rättssystem, måste politisk-rättsliga utskottet upplösas eller åtminstone inte störa den rättsliga makten.

”Eftersom de flesta som anklagades för korruption var partimedlemmar, oroas människor över att partiet är ansvarigt för rättsväsendet”, skriver Mao.

Maos mikroblogginlägg har lästs av hundratusentals läsare. Det censurerades efter en stund.

Zhang Zanning, juridikprofessor vid Kinas sydöstra universitet, råkade ut för samma sak. Hans skrev också sitt inlägg i slutet av mars. Zhang skrev att politisk-rättsliga utskottet är den ”grövsta kränkning av konstitutionen” och uppmanar att den ska avvecklas.

Censuren var snabb med att ta bort Zhangs inlägg precis som man gjorde med Maos, men har spridits vidare på andra bloggar och mikrobloggar.