Kinesiska offentliga tjänstemän har enorma förmåner
Kineser tar provet för att få bli offentliga tjänstemän i Peking 2005. De enorma förmånerna som den kinesiska byråkratin ger sina anställda kritiseras på internet. (Foto: Dennis Pu/China News Photos)


I det kejserliga Kina valdes de skriftlärda ämbetsmännen helt baserat på meriter, och de hade både kulturell och politisk makt. I dagens kommunistiska Kina är de offentliga tjänstemännen nöjda med bara den andra delen av ekvationen, så länge som deras arbetsbelastning är låg och förmånerna många.

Bara 0,05 procent av de offentliga tjänstemännen i Kina avskedas någonsin och deras pension motsvarar deras lön. Statliga jobb är med andra ord lika solida som en ”gyllene risskål” i Kina.

De är också extremt eftertraktade. Enligt en artikel i Heilongjiang Morning News den 25 mars, har antalet nya offentliga tjänstemän i landet ökat med en tredjedel på bara tre år. 2009 tog nästan en miljon kineser det nationella provet för att bli offentlig tjänsteman. 2010 var siffran 1,04 miljoner. 2011 var den uppe i 1,29 miljoner, och i fjol var det 1,33 miljoner.

Artikeln, som senare togs ner, berättar bland annat om en tjänsteman på ett skattedepartement i Qiqihar, som i artikeln gick under pseudonymen Zhang Hong. Hon uppmanade sin man, som var grundskolelärare, att ta provet och bli statsanställd.

– Man tjänar inte lika mycket som inom mer kvalificerade yrken, men å andra sidan har man ingen press på sig. Man behöver inte oroa sig för hur bra man utför sina uppgifter, eller vara rädd för att bli sparkad. Det spelar ingen roll om man arbetar hårt eller inte. Om du har tur kanske du blir chef en vacker dag. Det vore trevligt, sade hon till sin man.

Förutom grundlönen har man som offentlig tjänsteman även en rad förmåner. Man har subventionerad bostad och transport och ledigheter. Kvinnlig personal har gratis sanitetsbindor.

Många offentliga tjänstemän har blivit rika genom att köpa fastigheter billigt och sälja dem dyrt. I Harbin kan till exempel statsanställda köpa lyxlägenheter vid floden för 4 000 yuan per kvadratmeter, fast det ordinarie priset är 10 000 yuan.

För studenter som just har lämnat högskolan kan ett bekvämt statligt jobb vara mycket lockande med potential för högre social status, nätverk, rätt att bosätta sig i en storstad, och andra förmåner. Lönen är inte enorm, men jobbsäkerheten är den bästa som finns.

Alla dessa extraförmåner har lockat till sig personer som är framstående inom andra fält, såsom vetenskap, teknik och affärsvärlden. Allmänheten beklagar sig nu över att dessa poster suger upp produktivt humankapital.

”Levnadsstandarden för kinesiska offentliga tjänstemän är bättre än deras motsvarigheter i utvecklade länder, men det är på allmänhetens bekostnad”, skrev en internetanvändare. ”Tio skattebetalare betalar för en divisionschef, 50 för en byråchef, 100 för en minister… Och det inkluderar inte ens alla de pengar som används för att muta dem.”

En annan användare kommenterade: ”Den här produkten av det sociala systemet har blivit ett sätt att tjäna pengar i stället för att tjäna folket. Det är inte rätt!”

Översatt från engelska