Kinesiska nyårstraditioner
Till månkalenderns nyår krävs det dekorationer och det kan köpas i det här köpcentrat.. Kinas 1,3 miljarder invånare firar denna mycket stora familjehögtid med festligheter och ett uppbåd av fyrverkerier. Philippe Lopez / AFP)


Enligt traditionen finns det vissa ritualer och händelser som man bör utföra, under   nya årets första femton dagar. Följande beskriver de första tre dagarna samt  vägledning till dag 1, nyårsdagen, vilket i år är den 3 februari.

Idag är det är den första dagen på det nya året, så vad som än händer i dag, kommer att sätta sin prägeln på resten av året. Det innebär att det finns en lång lista över saker som du bör och inte bör göra.

Man bör definitivt ta på sig nya kläder. I vissa familjer byter, speciellt barnen, om till nya kläder när klockan slår tolv. De nya kläderna symboliserar en ny start på det kommande året.

Om du besöker en familj som firar nyårsdagen kan du förvänta dig att träffa massor av släktingar, och du bör vara beredd på att dela ut röda kuvert med lyckopengar i till de yngre familjemedlemmarna.

Man kan hälsa på alla släktingar och nära vänner genom att säga ”Gong Xi Fa Cai 恭喜 发财” som är en traditionell önskan om välstånd.

Till lunch bjuds du kanske på resterna från nyårsaftonens festmåltid. Det beror på att knivar symboliserar fara och ondska, därför föredrar man att låta dem vara kvar i lådan och undviker därför att laga mat, tills den här dagen har passerat.

Efter att ha ätit upp resterna från gårdagen ska du undvika frestelsen att ta dig en tupplur. För om du gör det, kanske du märker att du blir lat för resten av året!


Under det kinesiska nyåret äger världens största folkomflyttning rum. Mer än 2,5 miljard kineser reser hem till sina hemorter. Det är den viktigaste helgen under hela året där familjer återförenas och ställer till kalas. (Foto: AFP)

Under det kinesiska nyåret äger världens största folkomflyttning rum. Mer än 2,5 miljard kineser reser hem till sina hemorter. Det är den viktigaste helgen under hela året där familjer återförenas och ställer till kalas. (Foto: AFP)

Den här dagen tillhör svärsönerna. Förr i tiden träffade de flesta gifta kvinnorna sällan sina föräldrar under året. Men på nyårsdagen kom de hem tillsammans med sin make. Svärsonen bör se till att ha arbetat hårt under året för att ha gott om röda kuvert med sig för att dela ut till svärföräldrarna.

Till lunch förbereder en del familjer dumplings eftersom deras form liknar de guldtackor som användes i det förgångna. (Dumplings är kokta degknyten med fyllningar). Efter lunch står det både svärsonen och hans fru fritt att åka därifrån.

Den här dagen är det särskilt bra att vara hund, eftersom man tror att det är alla hundars födelsedag idag. Därför, om du ser hund, se till att kasta till den något extra gott.

Här följer en vägledning till de ritualer och händelser som bör ske på det nya kinesiska nyårets tredje dag.

Alla bör gå försiktigt fram i dag. Efter två dagars festande, spel och besök hos släktingar och vänner, bör du inte bli förvånad om någon tappar humöret denna dag.

Av förnuftsmässiga skäl föreslås därför att du inte besöka några vänner eller släktingar denna dag, detta för att undvika att hamna i dispyter.

Istället är det ett bra tillfälle för alla, som har tillbringat mycket tid med att förbereda firandet, att stanna hemma för en välförtjänt vila. Det bästa rådet är att gå upp sent och gå till sängs tidigt för att undvika problem.

Man tror att städa undan skräp symboliserar att kasta bort lyckan och därför väntar en del till nyårets tredje dag med att städa huset.

Bearbetad från en artikel i ”Taipei Times”