Kinesiska myndigheter tystar ner massiva kravaller i i Jiangxi
Ilskna bybor från länet Tonggu slog sönder och välte ett flertal polisbilar på eftermiddagen den 24 oktober. (Epoch Times)


Den 24 oktober ägde våldsamma kravaller rum mellan ett skogsföretag och bybor i Jiangxiprovinsen. Mer än 20 personer skadades. Efter order från högt uppsatta myndighetspersoner har de lokala myndigheterna tystat ner all rapportering kring händelsen.

Enligt byborna bröt våldsamheterna ut strax innan midnatt den 23 oktober i byn Shuanghong. Skogsföretaget Green Sea hyrde in lokala gangsters för att på natten attackera invånarna i Shuanghong, däribland borgmästaren och partisekreteraren.

Tidigt på morgonen därpå slog flera hundra arga bybor tillbaka mot företaget.

– De ville ha rättvisa, de slog sönder allt de kunde hitta. Man välte företagets bilar, slog sönder kontorsmaterial och fabriksfönster, berättar en bybo.

Invånare från grannbyn Daduan anslöt snart och tusentals människor tittade på medan byborna förstörde vad som var en arbetsplats för över 1000 personer.

Kommunala myndighter i Yichun kallade in specialstyrkor för att hejda upploppen. Kravallpoliserna slog byborna med batonger och sköt tårgas för att skingra folkmassan. Byborna använde byggnadens staket som en barriär och slog tillbaka med stenar och käppar. Mer är 20 personer, både poliser och bybor, skadades.

Den 25 oktober sades det på Tonggus läns-TV att incidenten handlade om ”slagsmål i grupper”. Man hävdade att tre poliser skadats varav en allvarligt.

Videoklipp från YouTube:
Polisbilar som välts av arga bybor:
http://www.youmaker.com/video/sv?id=1cc97ce023b8454ea1250874edb91a2b001

Ilskna bybor kastar sten på polisen:http://www.youmaker.com/video/sv?id=de4dce0e1e25440ea950e6f428e967b3001


Enligt en källa på insidan höll
Tonggus länsledning en konferens senare på kvällen för att planera hur man skulle hantera situationen. De som deltog beslutade att ingen skulle svara på frågor från pressen, att bara provinsmyndigheter skulle släppa information om kravallerna och att man i allmänhet skulle försöka tysta ner nyheter om incidenten.

En reporter från Epoch Times har upprepade gånger försökt kontakta de skadade byborna, men utan resultat.

– I nuläget är all information och kommunikation från området avklippt. Den enda information som finns tillgänglig är falska nyhetsrapporter som de lokala myndigheterna producerat. All korrekt information som lagts upp på nätet tas snabbt ner, sade en invånare i en närliggande by.

De lokala myndigheterna sade att de bildat ett team för att undersöka fallet. Man sade dock till reportern att deras undersökning, som måste följa order från de kommunala myndigheterna, inte börjat ännu.Personal vid Tonggus folksjukhus sade också att de inte kunde avslöja någon information.

Enligt vissa källor försåg företaget varje avdelning på länets administrationskontor med en lyxbil.Med hjälp av sina regeringskontakter hyrde företaget all timmerskog i länet för motsvarande 1200 kronor per hektar. En hektar timmer ger ungefär 45 000 kr i vinst. De en gång skogsrika områdena runt byn har kalhuggits.

– Många stora frågor som den här incidenten med Green Sea har förts upp på bordet måste lösas. Företag som mutar regeringstjänstemän och allmänna säkerhetsbyråns ansvar att handskas med de gangsters som företaget hyrde in, det här är saker som man måste ta tag i. Om det inte görs kommer byborna att ta frågan till provinsmyndigheterna, kommenterade en bybo.

En översättning från den engelska versionen:
http://en.epochtimes.com/n2/china/china-riot-jiangxi-suppress-news-6421.html