Kinesiska myndigheter rev moské i västra Kina


Kinesiska myndigheter i den autonoma Hui-regionen Ningxia har rivit en nyrenoverad moské, vilket lett till en storskalig sammandrabbning mellan invånare och polis, beväpnad med tårgas och batonger. Över 50 personer skadades och två dödades enligt obekräftade rapporter. Polisen grep mer än 100 demonstranter. 

Enligt en rapport som Hongkongbaserade Information Center for Human Rights & Democracy släppte den 30 december kommenderades omkring 1000 poliser ut till rivningen av en moské i Hexi i den autonoma regionen Ningxia. Skälet som gavs av de lokala myndigheterna var att moskén listats som en ”illegal religiös plats”. Hundratals personer från folkgruppen Hui försökte stoppa rivningen. 50 människor skadades i sammandrabbningen och polisen grep över 100. Centret citerade en invånare som sade att två personer dödats.

Andra invånare sade till New Tang Dynasty Television (NTD) över telefon att polisen använde batonger och tårgas. Det var mycket blod på marken efter sammandrabbningen och området spärrades av, sade de.

NTD talade med en företrädare för Tongxin-häradet i telefon och frågade om det var sant att tusentals poliser kommenderats ut och att folk dödats och skadats, men denne talade om att det ”bara var några upprorsmakare”.

Moskén hade byggts med donationer från bybor i byn Taoshan, och man hade planerat att ha en formell öppningsceremoni på nyårsafton.

En företrädare för Tongxin-häradet sade till NTD att moskén hade byggts illegalt av byborna. 

Han avböjde att svara på frågan om den byggts med privat insamlade medel.

Jin Haitao, en lokalinvånare, sade på nätforumet Tianya att hans nästan 80 år gamla farmor dödats i sammandrabbningen. Andra skadade invånare togs till Tongxin-sjukhuset för behandling, men det var svårt för deras anhöriga att träffa dem eftersom varje sjukhussal bevakades av militärpolis.

Efter att han intervjuats av Hongkongmedia kunde Jin inte nås, enligt en kinesiskspråkig nyhetsrapport på NTD den 4 januari. Kinesiska myndigheter blockerar nyheterna om moskén i Taoshan och Tongxin-häradets polis svarar inte i telefonen, enligt NTD.

Religionsfrihet garanteras i teorin av den kinesiska konstitutionen, men den respekteras inte i praktiken av kommunistpartiets myndigheter. Religionsutövning regleras strikt av partiet, som tvingar alla kyrkor att registrera sig i ett statligt sanktionerat system där ledarna måste svära trohet till partiet som den högsta auktoriteten. Medlemmar av kristna huskyrkor förtrycks konstant och kommunistpartiets egna medlemmar måste vara ateister. 


Översatt från engelska