Kinesiska myndigheter klämmer åt aktivister inför FN-granskning
Ett forum på FN:s huvudkontor för mänskliga rättigheter i Genève under den 10:e sessionen i Rådet för mänskliga rättigheter år 2009, där Kinas agerande granskades. Ett forum som anordnades av Conscience Foundation med bas i San Diego, visas på bilden. (Foto: The Epoch Times)


Den kinesiska regimen klämmer åt aktivister inför en viktig granskning i FN av mänskliga rättigheter, enligt ett uttalande från FN, som uttryckte allvarlig oro över repressalierna.

Enligt uttalandet finns det rapporter om att aktivister har hotats, gripits eller förbjudits att delta i demonstrationer, eller hindrats från att lämna Kina innan den andra granskningen i ordningen av Kinas mänskliga rättigheter i FN:s råd för mänskliga rättigheter ska äga rum den 22 oktober i Genève.

”Att skrämma civila samhällsmedborgare som vill bidra till en sådan viktig internationell dialog är helt oacceptabelt”, sade FN:s experter.

Människorättsförsvararna Cao Shunli och Chen Jianfang, som planerade att delta i aktiviteter i samband med Universal Periodic Review (UPR), stoppades när de skulle gå ombord på flyget till Genève i september, enligt uttalandet.

I FN-uttalandet sades att Chen Jianfang fick veta att hennes förbud att lämna Kina gällde livet ut och aktivisten Cao Shunli greps av säkerhetsmyndigheter den 14 september. Myndigheterna har inte gjort något formellt tillkännagivande rörande Cao Shunlis gripande, sade hennes familj.

En grupp oberoende rättighetsexperter förklarade: ”Dessa fall verkar utgöra en del av ett mönster med ökade trakasserier från Kina mot dem som utkräver större ansvar av offentliga tjänstemän, öppenhet och politiska och rättsliga reforme”.

Polisen har hotat kinesiska aktivister från civilsamhället som sedan juni har demonstrerat för rätten att bidra till och få information om Kinas rapport till UPR, enligt rapporten.

Rapporter ”tyder på att det har funnits repressalier mot personer som försöker samarbeta med FN”, säger FN:s särskilda rapportör för människorättsförsvarare, Margaret Sekaggya.

Den kinesiska kommunistregimen har informerat FN om att man har konsulterat icke-statliga organisationer innan UPR-sessionen och att utkastet till den nationella rapporten fanns tillgänglig på dess officiella webbsida för allmänheten att kommentera.

Översatt från engelska