Kinesiska myndigheter betalar för tips om planerade självbränningar i Tibet
En volontär tittar på en bild av ett självbränningsoffer i Tibet den 29 juni 2012, under en utställning arrangerad av Amnesty i Tapei, Taiwan. Kinesisk polis har nyligen utfäst en belöning för de som lämnar uppgifter om planerade självbränningar. (Mandy Cheng/AFP/Getty Images)


Kinesisk polis i ett tibetanskt område i Gansuprovinsen, där många självbränningar har ägt rum den senaste tiden, erbjuder så mycket som 50 000 yuan (ungefär lika mycket i kronor) för information om tibetaner som planerar att sätta eld på sig själva.

Enligt vissa uppgifter har upp till 58 tibetaner satt eld på sig själva sedan 2009 i protest mot de kinesiska myndigheternas förstörelse av deras kultur, religion och livsföring.

Meddelandet om den utlovade belöningen skickades ut förra söndagen. ”Den som lämnar uppgifter till polisen om personer som planerar, uppmuntrar, driver och lockar folk att bränna sig själva kommer att belönas med 50 000 yuan”, stod det i det, enligt International Campaign for Tibet, som de lagt ut på sin hemsida.

Meddelandet har offentliggjorts i Gannanprefekturen i Gansuprovinsen, och polisen bekräftade för nyhetsbyrån att de hade satt upp det.

De som lämnar uppgifter till myndigheterna om vem som organiserade de fyra senaste självbränningarna kommer att belönas med så mycket som 200 000 yuan, stod det också att läsa i meddelandet.

Tibets exilregering har sagt att tibetaner i Kina inte ska sätta eld på sig själva utan menar att landet har en ”liten befolkning och varje liv är värdefullt”.

International Campaign for Tibet sade att det finns en “omfattande militär närvaro i staden Labrang och Labrang Tashikyl-klostret” i Gansuprovinsen, ett av de mest inflytelserika och största i det tibetanska området.

För två dagar sedan satte en man som sålde bröd utanför klostret eld på sig själv, bara en dag efter att en annan person gjort detsamma.

Mary Beth Markey, som leder den tibetanska människorättsgruppen, sade att språket i meddelandet om belöningarna ”stämmer väl överens med bristen på erkännande från officiellt håll att man bedriver politik och tillämpar metoder som definitivt har bidragit till de 58 självbränningarna i Tibet sedan februari 2009”.

“Istället fortsätter myndigheter att karaktärisera de tibetanska självbränningarna som imiterande, kriminella eller vilseledda handlingar i form av ’förklädd terrorism’”, sade hon.

Central Tibetan Administration gjorde ett liknande uttalande tidigare i veckan.

Den sade att “systematisk repression av religionsfrihet och mänskliga rättigheter, förstörelsen av det tibetanska språket, kulturen och miljön samt assimilering av tibetansk nationalitet genom planerad massiv inflyttning av kineser i Tibet” är det som utlöser självbränningarna.

Översatt från engelska.