Kinesiska myndigheter avfärdade varning om jordskalv
Två grundskolebyggnader i Liangping-länet i staden Chongqing kollapsade i jordskalvet. Fler än 900 elever begravdes under den raserade byggnaden. (Foto: AFP/AFP/Getty Images)


Fyra dagar före den kraftiga jordbävningen i Sichuanprovinsen ska de lokala myndigheterna ha försökt häva ”rykten om jordbävning”.

För mer än tio dagar sedan kontaktades de lokala seismologiska myndigheterna i Sichuan av lokalboende som ville veta ifall ryktena om en förestående jordbävning stämde.

Myndigheten förnekade möjligheten om ett skalv och publicerade den 9:e maj en rapport på provinsens hemsida om hur man lyckats häva ryktena (se översättning längre ner). Efter skalvet var rapporten borta.

En internetanvändare berättar att hans släkting arbetar på Sichuanprovinsens seismologiska byrå och han säger:

– Min släkting ringde mig och sade att han kände till varningarna, men att myndigheterna inte tillät att informationen släpptes utan ville säkerställa stabilitet inför OS och inte orsaka panik hos allmänheten.

Enligt rapporter på kinesiska hemsidor hade en geolog så tidigt som den 7 maj publicerat ett meddelande som förutspådde en stor jordbävning nära staden Wuhan. Geologen hade lagt upp diagram där han markerat var och när jordbävningen skulle äga rum.

Följande är översättningen av delar av hans meddelande:


Skärmbild av meddelandet på Sichuanprovinsens lokalregerings hemsida.

Skärmbild av meddelandet på Sichuanprovinsens lokalregerings hemsida.

”Jag förutser jordbävning i Kina den 12 maj, 2008!

Jag arbetar som geolog och enligt den information jag har i min hand och de utbyten jag haft med utländska kollegor, förutspår jag att Kina kommer drabbas av en jordbävning den 12 maj 2008. Den ungefärliga platsen kommer att vara i mitten av Sichuan och Hubei och hela Kina kommer att känna av skalvet. Men min förutsägelse får inte annonseras ut till allmänheten eftersom det inte finns något riktigt bevis och eftersom det kan orsaka panik. Jag kommer från Wuhan och enligt förutsägelsen kommer jordbävningen att inträffa i närheten av min stad. Jag hoppas att boende i Wuhan i god tid kan berätta för sina familjer och vänner och förbereda sig.

Följande är rapporten på Sichuanprovinsens lokalregerings hemsida den 9:e maj:

”Jordbävningsberedskapen och katastrofreduktionen vid den seismologiska byrån i Ahazhou har med framgång lyckats få de falska ryktena att avta.

Klockan åtta på morgonen den 3 maj fick Jordbävningsberedskapen och katastrofreduktionen vid den seismologiska byrån i Ahazhou telefonsamtal från invånare som frågade huruvida uttalanden som att ”staden Suomo i länet Maerkong skulle drabbas av en stor jordbävning och att tjänstemän rådde bybor att stanna utomhus” var sanna. Efter samtalen frågade byrån genast Jordbävningsberedskapen och katastrofreduktionen vid den seismologiska byrån i Maerkong efter källan till ryktet, för att skingra det och förhindra det från att spridas vidare. Därpå kontaktades omedelbart Suomos lokala regering och meddelades situationen. Länsregeringen undersökte snabbt källan och fann att tjänstemän i en tv-sänd telefonkonversation kring geologiskt katastrofförebyggande och kontroll, förväxlade ”geologisk katastrof” med ”jordbävningskatastrof”.

Efter klargörandet från Jordbävningsberedskapen och katastrofreduktionsenheten vid den seismologiska byrån i Ahazhou samt från tjänstemän i länet och byn, lättade invånarnas panik.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-12/70600.html