Kinesiska migrantarbetare får gå hundratals kilometer hem till nyårsfirande
Resenärer väntar på sina tåg utanför Guangzhous tågstation den 28 januari 2014 i Guangzhouprovinsen, Kina. (Foto: Theodore Kaye/ Getty Images)


Ett blogginlägg nyligen visade hur svårt migrantarbetarna har det i Yunnanprovinsen. De längtar hem till det kinesiska nyåret som börjar den 19 februari, och eftersom de har så ont om pengar väljer de att gå till fots mot sina hemorter. Vissa går hundratals kilometer, andra över tusen kilometer.

I ett blogginlägg från den 14 februari på Weibo, Kinas motsvarighet till twitter, beskriver en nätanvändare som kallar sig ”Suchen migrantarbetare” hur byggnadsarbetare vid Suchens byggföretag i prefekturen Dali i Yunnanprovinsen inte har betalat ut löner på flera månader trots att arbetarna upprepade gånger har varit på ledningen om lönen.

”Vi som har hemlängtan men inte har några pengar har bestämt oss för att ta oss hem till fots”, stod det i inlägget.

I blogginlägget fanns foton som visar omkring 20 arbetare med bagage och barn i släptåg som lämnade Dali. På ett foto syns arbetarna förgäves tigga om pengar vid en tågstation.

Efter blogginlägget snappade den kinesiska regimens språkrör Xinhua upp historien. Arbetarna kom från hela Kina, från angränsande Sichuan till den avlägsna kustprovinsen Fujian, över tusen kilometer, från bergiga Yunnan, rapporterade Xinhua.

Byggarbetaren Zhao Lianfu berättade för Xinhua att byggarbetsplatsen, ett tunnel- och broprojekt som drivs av Suchen sedan november 2013, har över 1 000 anställda. Företaget är för närvarande skyldiga sina anställda motsvarande över 95 miljoner svenska kronor i obetalda löner.


En skärmdump från Weibo, Kinas motsvarighet till twitter, den 14 februari. På bilden syns en grupp migrantarbetare som går med bagage i prefekturen Dali i Yunnanprovinsen. Dussintals migrantarbetare vid en byggarbetsplats i Dali, som inte fått sin lön utbetald på flera månader, bestämde sig för att gå hundratals mil hem för det kinesiska nyåret eftersom de inte hade råd med tågbiljetterna. (Skärmdump via Weibo)

En skärmdump från Weibo, Kinas motsvarighet till twitter, den 14 februari. På bilden syns en grupp migrantarbetare som går med bagage i prefekturen Dali i Yunnanprovinsen. Dussintals migrantarbetare vid en byggarbetsplats i Dali, som inte fått sin lön utbetald på flera månader, bestämde sig för att gå hundratals mil hem för det kinesiska nyåret eftersom de inte hade råd med tågbiljetterna. (Skärmdump via Weibo)

Kravallpolis kväste demonstranter

Migrantarbetare har protesterat åtskilliga gånger för att få ut sina löner, men det har visat sig vara förenat med fara. Den 10 februari, när hundratals protesterade vid byggarbetsplatsen, dök kravallpolis upp och misshandlade över 100 av dem. Dussintals greps.

Efter att statliga medier rapporterat om skandalen visade nätanvändare sitt förakt genom att posta sina blogginlägg om den tidigare medierapporteringen i Dali.

”En sådan ironi. Häromdagen rapporterade CCTV-2 om Dalis positiva utveckling om att man inte ligger efter med utbetalningen av migrantarbetarnas löner! Nu har det blivit ett skämt!”, kunde man läsa i ett inlägg på kinesiska hemsidan NetEase.

För att undkomma allmänhetens kritik erbjöd företaget Suchen sina arbetare pengar som täckte deras resekostnader samtidigt som man fortfarande vägrade att betala ut deras löner.

”Förmannen kom fram till oss i förgår och gav oss 1 000 yuan (ungefär 1 300 svenska kronor) för våra resekostnader. Så igår på morgonen tog vi bussen hem”, sade Shang Fameng, en av byggarbetarna, till New York-baserade New Tang Dynasty Television.

Vanligt att företag betalar dåligt

Den dåliga behandlingen av migrantarbetarna är ingen ovanlighet i Kina. Rapporter om företag som betalar sina anställda alldeles för lite eller inte alls är vanligt förekommande.

Det är okänt varför inte Suchen har kunnat betala ut löner till sina anställda. I och med att den kinesiska ekonomin har bromsat in kan man fråga sig om andra företag också står inför liknande svårigheter.

Enligt Lombard Street Research, en konsultfirma i London som gör makroekonomiska analyser, befinner sig den kinesiska ekonomin i ett besvärligt läge: Kinas verkliga BNP-tillväxt Q4 2014 var endast 1,7 procent, en bråkdel av de 7,3 procent som kinesiska myndigheterna meddelade i januari.

Översatt från engelska.