Kinesiska ligor sägs invalidisera barn för att använda dem som tiggare
En handikappad tiggare på en gata i Peking, 2003. Tiggargäng i Kina sägs kidnappa och invalidisera barn för att använda dem som tiggare. (Foto: Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


Avslöjanden om extremt brutala tiggarligor har chockat Kina. Gängen sägs kidnappa barn och invalidisera dem för att sedan använda dem som tiggare. Allmänheten upprörs nu över att varken myndigheter eller medier har uppmärksammat detta tidigare.

Det var fallet med Lu Jianqiu som väckte allmänhetens intresse. Lu försvann för mer än ett årtionde sedan i Guangxiprovinsen, och återfanns av en slump av sin kusin, Lu Xiaoyan, hundratals mil från sin hemstad, i staden Dongguan, i slutet av 2010. Då hade tre av hans lemmar amputerats, och han satt och tiggde.

”Hans högra arm saknades och av den var bara en rund knöl kvar. Båda benen var borta från knäna och neråt. Han satt i en liten vagn gjord av en trälåda med hjul”, berättade Lu Xiaoyan för Phoenix Television.

Lu Jianqiu berättade för sin kusin att han hade blivit slagen medvetslös när han var ute och gick för tio år sedan, och sedan vaknat upp i ett mörkt rum med båda benen och ena armen borta. Därefter dök gängmedlemmar upp och sparkade honom och sade åt kusinen att hon skulle lämna platsen, annars skulle de döda henne. Därefter stoppade de in honom i en bil och försvann.

Lu Jianqius bror berättade för Phoenix Television att gängen ger sina offer mat och vatten, men tar alla pengarna själva, och de transporterar runt tiggarna i skrotbilar med falska registreringsskyltar.

I reportaget berättade även en äldre handikappad man vid namn Wang, som själv varit en del av en sådan tvångstiggarliga i Dongguan. Enligt honom har användandet av handikappade barn i staden exploderat sedan år 2000. Från början ”hyrde” gängen handikappade barn från familjer på landet, men det visade sig vara så lönsamt att man gick över till att kidnappa friska barn och invalidisera dem.

Man tar till och med spädbarn, som man håller sövda med sömnpiller under dagarna. När de blir ett eller två år gamla bryter gänget deras armar och ben och skickar ut dem för att tigga. Man bryr sig inte om barnens hälsotillstånd, eftersom ju sjukare de ser ut, desto mer pengar drar de in. De som dör dumpas i vildmarken eller i floden.

Wang berättade för Phoenix Television att han meddelade polisen i Dongguan 2002, men att de sade att det inte var deras jobb och hänvisade honom till andra myndigheter. Även Lu Jianqius familj berättade att polisen aldrig brydde sig om deras fall.

Reportaget om ligorna har väckt vrede bland kinesiska internetanvändare. ”Det här är extremt chockerande! En sådan brutal hantering, som har pågått på gatorna i flera år. Vart tog den offentliga säkerheten vägen?” undrade en anonym kommentator.

”Det här är inte första gången det har rapporterats om det, men det slutar alltid med att inget görs, eftersom det finns en ‘gudfader’ någonstans i kulisserna”, skrev en annan. ”Tiden går, folk glömmer bort det och livet går vidare…”

Rapportering av Lu Chen