Kinesiska lärare hindras från att föda ett andra barn
Ett dokument som visar födelsekvoten på Zhongmus första gymnasieskola i Henanprovinsen och chefen för klagomålskontoret på Zhongmus utbildningsväsen, Liu. (Foto: Henan Television)


Den kinesiska regimen har gått ifrån ettbarnspolitiken och tillåter nu par att få ett andra barn. Men de lokala skolmyndigheterna i en central provins i Kina gör det näst intill omöjligt för kvinnliga lärare att få ett andra barn.

– Om du inte följer skolans regler för födelsekontroll kan skolan förflytta dig till ett annat jobb. Och även om du blir förflyttad till en annan arbetsplats kan det bli problem, sade Jia Hongbin, facklig ledare ansvarig för födelsekontroll på Zhongmus första gymnasieskola i Henanprovinsen, i en intervju med Henan Television den 3 april.

Jia Hongbins uttalande är inga tomma ord. En tidigare lärare på skolan, gravid i sjätte månaden, berättade för Henan Television att hon blev omplacerad till skolans snabbköp, eftersom skolan redan uppnått kvoten för tillåtet antal graviditeter när hon blev gravid.

– Skolan har redan hittat ursäkter för att bli av med vissa lärare, berättade kvinnan som ville vara anonym.

”Det här är en skola, inte ett ställe att få ett andra barn på.”

Liu, chef för klagomålskontoret på Zhongmus utbildningsväsen

Zhang, en kvinnlig lärare på skolan, sade att bara 16 lärare tilläts få ett andra barn under vårterminen 2016, och sedan 15 till under höstterminen. Enligt ett dokument som Zhang visade Henan Television, bestämdes kvoten av undervisningsämnet, och äldre lärare prioriterades framför sina yngre kollegor.

– Yngre lärare måste vänta fem, sex år på sin tur att få barn, och skolans administration varnar kvinnliga lärare att de kan få sparken om de blir gravida utanför den tillåtna tidsramen. Och om läraren inte blir gravid inom den tillåtna tidsgränsen fråntas hon rätten att bli gravid, sade Zhang.

– Att få barn är naturligt, och vi lärare känner oss mycket obekväma med det här och är arga över skolans regler.

Förutom de verbala hoten har skolan också bett sina kvinnliga lärare göra ett graviditetstest var tredje månad, berättade en annan kvinnlig lärare för Henan Television.

På frågan om skolans regler bryter mot landets nya tvåbarnspolitik svarade Jia Hongbin, som ansvarar för skolans födelsekontroll, att även om det går emot de nya reglerna så kan det inte hjälpas, eftersom de inte kan driva skolan om de kvinnliga lärarna fortsätter bli gravida.

Liu som är chef för klagomålskontoret på Zhongmus utbildningsväsen sade:
– Det här är en skola, inte ett ställe att få ett andra barn på. Även om det finns en nationell policy måste man följa de lokala föreskrifterna.

Zhongmus första gymnasieskola är inte den enda skolan i Henanprovinsen som infört en graviditetskvot. På låg- och mellanstadieskolan Xin Pu Ji, också i Zhongmu-häradet, finns utrymme för totalt fyra lärare per år att få ett andra barn, enligt en lärare intervjuad av Henan Television.

– Kön sträcker sig ända in på 2020-talet, berättade läraren.

I februari fick en kvinnlig lärare på Shang Bos låg- och mellanstadieskola i Henanprovinsen böta ungefär 1 000 kronor och tvingades säga upp sig från sitt jobb eftersom hon bröt mot liknande födelsekvotsregler.

Tvångsaborter och steriliseringar av kvinnor fortsätter i Kina

Dyster ålderdom för kineser som förlorar sitt enda barn