Kinesiska läkare tog selfies under pågående operation
En skärmdump från mikrobloggen Sina Weibo visar hur en grupp läkare och sköterskor tar bilder på sig själva under en operation den 15 augusti 2014. Bilderna som lades ut på internet den 20 december fördömdes högljutt på Kinas sociala medier. (Skärmdump/Epoch Times)


Flera bilder där en grupp läkare och sköterskor poserar vid ett operationsbord bredvid en nedsövd patient, har spridits på Kinas internet och fått skarp kritik från nätanvändare.

Bilderna lades ut på mikrobloggen Sina Weibo den 20 december av en person  med användarnamnet ”När Weimei inte är vacker”. Den personen hävdar att han är läkare och fick bilderna av en vän som arbetar på ett sjukhus i staden Xi’an i Shaanxiprovinsen i nordvästra Kina.

”Som läkare skulle jag vilja säga: ’Vad håller ni på med under operationen?’ Inte undra på att relationen mellan läkare och patient är så dålig, skrev användaren som kommentar till bilderna.

En av bilderna visar fem läkare och sköterskor i operationskläder och masker som poserar bredvid operationsbordet samtidigt som tre kirurger fortsätter att operera en nedsövd patient.

Gör fredstecknet

En annan bild visar hur kirurgerna opererar och tittar in i kameran samtidigt som deras händer håller i kirurgiska instrument. Under tiden gör flera andra läkare fredstecknet, en vanligt förekommande pose när man tar selfies i Kina.


En skärmdump från Sina Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, visar hur en grupp läkare och sköterskor tar bilder på sig själva under en operation den 15 augusti 2014. (Skärmdump/Epoch Times)

En skärmdump från Sina Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, visar hur en grupp läkare och sköterskor tar bilder på sig själva under en operation den 15 augusti 2014. (Skärmdump/Epoch Times)

Många på internet har fördömt att man tar sådana bilder och man tycker att det är respektlöst och oansvarigt mot patienterna. ”Läkare som tar selfies vid operationsbordet. Var finns deras medicinska etik? Om det var din mor som låg på operationsbordet, skulle du göra samma sak?, kommenterade Weibo-användaren ”Best Samsung”.

Efter att bilderna fått uppmärksamhet i medier och bland allmänheten publicerade Xi’ans hälsobyrå ett meddelade den 21 december och bekräftade vad man kallade ”selfieincidenten”, och meddelade att de som var inblandade skulle straffas.  

Souvenir

En utredning visade att bilderna hade tagits den 15 augusti i Fengchengs sjukhus, en privat klinik i Xi’an, enligt uttalandet. Läkarna och sköterskorna hade tagit bilderna som en souvenir eftersom sjukhuset skulle flytta operationssalen till ett annat ställe.

Alla personerna som var inblandade i bilderna blev av med sina bonusar i tre månader som straff. De fick också skriva en uppsats för att reflektera över sitt beteende. Dessutom ska vicedirektören för sjukhuset, avdelningschefen och chefssköterskan ha avskedats, och sjukhusdirektören fick en varning.

Relationen mellan läkare och patient har snabbt försämrats i Kina under de senaste åren på grund av bland annat korruption inom läkarkåren, höga kostnader och dålig service. Dispyter mellan läkare och patienter har vid flera tillfällen lett till dödsfall då patienter har attackerat läkare och sjuksköterskor.