Kinesiska kvinnor föder barn utomlands för att kringgå ettbarnspolitiken
En gravid kvinna i Hongkong, den 17 april. När kvinnor från det kinesiska fastlandet blir gravida reser de ofta till Hongkong eller USA för att föda, för att undvika Kinas ettbarnspolitik och få andra förmåner. (Foto: Aaron Tam/AFP/Getty Images)


Amerikanska myndigheter har nu börjat bli tuffare mot gravida kinesiska kvinnor som besöker det amerikanska autonoma samväldet Nordmarianerna i Stilla havet för att föda barn. I vad som kommit att kallas ”födselturism” kan blivande mödrar både undvika de straff som Kinas ettbarnspolitik innebär för de som får ett andra barn, och samtidigt se till att barnet blir amerikansk medborgare.

Eloy Inos, guvernör på Nordmarianerna, sade till Saipan Tribune att agenter från immigrationsmyndigheten har skickat hem 20 ”födselturister” under de senaste tre till fyra månaderna på grund av ”problem med deras dokument”. I augusti kom en gravid turist på ett charterplan från Shanghai en kväll, och skickades tillbaka tidigt nästa morgon. Hennes reseledare Fenny He sade till Saipan Tribune att kvinnan hade ”vägrat att lyssna” på rådet att hon inte skulle åka dit.

Antalet kvinnor som föder barn på ögruppen, som ligger mellan Filippinerna och Hawaii, har ökar kraftigt de senaste två åren enligt en artikel i Marianas Variety. Det här beror på det grundlagsskydd som alla barn får som föds på amerikansk mark. Nordmarianerna tillhör USA sedan man tog det av Japan under andra världskriget.

Idag är det ett populärt resmål för turister. I ett undantag från de amerikanska invandringslagarna som ska främja turism, tillåts kinesiska medborgare besöka Saipan och andra öar i Nordmarianerna i 45 dagar utan visum. Enligt USA Today passerades det totala antalet kinesiska besökare under 2012 redan i juli i år, och omkring 11 000 kineser besökte öarna bara under juli månad. Det är oklart hur många av dem som är ”födselturister”.

Ett huvudmotiv för födselturism verkar vara att man vill undvika  straffen för att skaffa ett andra barn, i enlighet med Kinas ettbarnspolitik som kommunistregimen införde 1979.

He Peihua på advokatbyrån Guangdong International Business Law Firm sade till den kinesiska tidningen Southern Metropolis Daily att om en kinesisk familj får sitt första barn i Kina och det andra i USA så räknas det inte som ett brott mot Kinas familjeplaneringsregler.

Enligt artikeln i Southern Metropolis Daily skrev en nätanvändare som kallade sig Great Mom: ”Jag tänker föda mitt barn i Amerika. Jag har undersökt saken med hjälp av flera källor för att vara säker på att jag inte bryter mot reglerna. Att föda i USA är det bästa sättet.”

Hon tillade: ”Det finns många centra i USA som drivs av taiwaneser. Det tar två månader att förbereda för födseln och en månad efter det. Man kan åka tillbaka till Kina efter tre månader.”

En annan internetanvändare som citerades i artikeln sade att hon födde i USA för att undvika ettbarnspolitiken, så hennes son inte skulle bli enda barnet.

På den kinesiska internetportalen Sohu presenterades tio skäl till varför kineser borde överväga att föda i USA: Amerikanska medborgare har rätt till ålderspension, till exempel, även om de aldrig återvänder till USA, och de kan ha större möjlighet att komma in på prestigefyllda amerikanska universitet.

Amerikaner kan besöka 180 länder utan visum, skrev Sohu, medan de med kinesiskt pass bara kommer in i ett fåtal afrikanska och sydostasiatiska länder utan visum.

Research av Lu Chen,

Översatt från engelska