Kinesiska kommunistpartiets tidning varnar förre regimledaren Jiang Zemin
Förre partiledaren Jiang Zemin under den 18:e partikongressen i Peking, 14 november 2012. Jiang tros vara målet för en dold, men skarp varning i ett av kommunistpartiets viktigaste mediespråkrör nyligen. Foto: Wang Zhao/AFP/Getty Images


People’s Daily, Kinesiska kommunistpartiets centralkommittés officiella tidning, har publicerat en ledarartikel med en skarp varning till före detta partiledare som fortfarande lägger sig i sina efterträdares arbete.

Detta har tolkats som en indirekt, men ändå tydlig varning till förre partiledaren Jiang Zemin, som de senaste åren fått se sin maktbas monteras ner i nuvarande partiledaren Xi Jinpings kampanj mot korruption.

Språket i artikeln, såväl som tajmingen, den politiska kontexten och den stora samstämmigheten i tolkningen bland observatörer, pekar på att det är just Jiang Zemin som åsyftas. I artikeln görs en tydlig skillnad på bra och dåliga före detta ledare. ”Många av våra partiledare har, efter att de har avgått, korrekt hanterat sin förändrade position. De lägger sig inte i det nya ledarskapets arbete”, står det i artikeln.

”Men”, påpekas det, ”det finns partiledare som medan de fortfarande har makten utser sina ’trogna medhjälpare’ till nyckelpositioner för att kunna bibehålla sitt inflytande i framtiden. Dessutom, när dessa partiledare har avgått vill de inte sluta upp med att försöka påverka i stora frågor.”

Ingenstans i artikeln nämns Jiang Zemins namn, men kommentatorer har inte kunnat låta bli att dra slutsatsen. Partiets tidningar är kända för den här sortens kodade referenser till viktiga politiska figurer. ”För dem som har ögon att se med är det omedelbart tydligt att artikeln kritiserar Jiang Zemin utan att nämna honom”, skrev veterankommentatorn Hu Ping på Radio Free Asias sajt. Även AFP antydde i en artikel att Jiang Zemin var målet för artikeln.

Slutligt mål för utrensningskampanj

Epoch Times har länge drivit tesen att Jiang Zemin är det slutliga målet för Xi Jinpings utrensningskampanj, som på ytan handlar om att bekämpa korruption, men i själva verket handlar om en fraktionsstrid inom partiet. Sedan 2012 har tidningen korrekt förutspått de mäktiga Jiang Zemin-lojalisterna Bo Xilais och Zhou Yongkangs fall, såväl som andra tunga spelare inom kommunistpartiet. Informationen har kommit från politiska kommentatorers observationer och insikter, såväl som kontakter med högt uppsatta källor inom partiet.

Jiang Zemin är ökänd för att ha installerat sina allierade på olika höga poster, och på så vis behållit stort inflytande i minst ett årtionde efter sin avgång som partiledare. Nu ser hans makt dock ut att vara på väg att helt vittra bort, eftersom hundratals av hans lojalister på olika nivåer har rensats ut och åtalats sedan Xi Jinping satte igång sin kampanj.

Ännu en av hans viktigaste allierade i den allra högsta partiledningen, Zeng Qinghong, har omgärdats av spekulationer på senare tid om att han ska vara på väg att rensas ut, och att han redan i hemlighet utreds. Även detta har antytts i partitidningar, men återigen utan att nämna namn.

På Kinas internet har folk även kunnat kommentera den senaste artikeln och tämligen öppet peka ut Jiang Zemin som målet, utan att censureras, vilket också tyder på att Xi Jinping vill att den bilden ska spridas.

Många refererade till Jiang Zemin, som är väldigt illa omtyckt av stora delar av befolkningen, som ”paddan”, eller varianter på det ordet för att inte nämna hans namn rakt ut. ”Stora pappa Xi kommer att ge sig på Ha Ha”, skrev till exempel en användare. ”ha” är det första tecknet i ”hama” som betyder padda på kinesiska.

”Jag är nyfiken”, skrev en annan. ”Kommer paddan att gå ut på internet och få reda på hur mycket avsky han väcker?”

Rapportering av Matthew Robertson