Kinesiska kommunistpartiets nya ledningsgrupp, Del 5: Zhang Gaoli
Zhang Gaoli, en av medlemmarna av det nya, sju man starka, politbyråns ständiga utskott, hälsar på media i folkets stora sal i Peking, den 15 november. (Foto: Lintao Zhang/Getty Images)


Den 15 november meddelades vilka som kommer att ingå i Kinesiska kommunistpartiets politbyrås ständiga utskott. Förutom partiledaren Xi Jinping, och hans andreman och ekonomiske chef, Li Keqiang, var de övriga fem namnen ganska nya. Zhang Gaoli är ett av dem.

Zhang Gaoli, som kommer att bli exekutiv vice premiärminister och medlem av politbyråns ständiga utskott, föddes 1946 i en fattig familj i Jinjiang-häradet i Fujianprovinsen. Hans far dog när Zhang inte ens var tio år, och hans mor fick kämpa själv för att försörja fem barn. Zhang Gaoli gick i Qiaoshengs grundskola i Jingjiang, och kom sedemera in på Xiamen-universitetet 1965, där han tog examen med planeringsstatistik som huvudämne. Hans utbildning avbröts under kulturrevolutionen, men han fullbordade den senare.

1970 började Zhang Gaoli arbeta för oljeföretaget Maoming i Guangdong. Två viktiga män fick ett gott öga till honom: Zeng Qinghong, dåvarande biträdande chef för oljeministeriets utrikesbyrå, och Zhou Yongkang, vd för China Petroleum & Natural Gas. Båda tillhör Jiang Zemins allierade.

Senare befordrades Zhang Gaoli till chef för Maoming och steg i graderna från biträdande partisekreterare på oljeföretaget till biträdande partisekreterare för hela Guangdongs partikommitté.

2001 flyttades han till Shandongprovinsen och 2003 blev han Shandongprovinsens partisekreterare, vilket är den högsta posten i den provinsen. Vid partiets 17:e kongress 2007 utsågs han till medlem av politbyrån, och samtidigt till partisekreterare för Tianjins kommunala kommitté.

Enligt politiskt initierade källor blev Zhang Gaoli en av Jiang Zemins favoriter på grund av en incident under första maj-firandet 2006. Jiang, som då hade gått i pension, visade intresse för att göra ett besök på den populära turistattraktionen Tai-berget.

Zhang Gaoli bestämde sig för att strunta i de övriga turisternas känslor och beordrade att hela området skulle stängas av i två dagar, och krävde sedan att alla de lägre rankade partiledarna skulle ställa upp sig för att ta emot Jiang, och förklara att han var deras älskade ledare. En stor korg som drogs av åtta arbetare, transporterade Jiang upp och ner för berget, och Zhang Gaoli själv gick bakom som eskort. Folk sade att det såg ut som en procession för en kejsare från förr.

Enligt Xin Guixi, chefen för Yunnanprovinsens partikommitté, så var det här Zhangs mest kända ”Jiang-fjäskeri”. Att hylla den avgående ledaren var en risk som Zhang tog, men den betalade sig, i och med att han kom in i politbyrån, och nu har han nått ända fram till dess ständiga utskott.

Zhang Gaoli kan också konsten att vända kappan efter vinden. När Bo Xilai var som mest populär, medan Zhang var Tianjins partisekreterare, följde han Bo i spåren, och sjöng ”röda sånger” som lovprisade kommunismen. I september 2009, organiserade Zhang och andra partitjänstemän något som de kallade ”tiotusen människor sjunger” i Tianjin, och deltog själva i det. Inom ett par månader hade alla distrikt och härad i Tianjin sammanlagt organiserat 23 000 framträdanden, och omkring 3,8 miljoner människor hade deltagit.

I mitten av april, så snart som det stod klart att Bo Xilais politiska karriär låg i ruiner, skickade Zhang ut ett meddelande till Tianjings politisk-rättsliga utskott att de skulle ”noggrant följa kamrat Hu Jintao, generalsekreterare för det Kinesiska kommunistpartiets centralkommitté.”

Översatt från engelska.