Kinesiska kommunistpartiets nya ledningsgrupp, Del 4: Zhang Dejiang
Zhang Dejiang, ny medlem av politbyråns ständiga utskott, visar upp sig i folkets stora sal i Peking, den 15 november. (Feng Li/Getty Images)


Den 15 november meddelades vilka som kommer att ingå i Kinesiska kommunistpartiets politbyrås ständiga utskott. Förutom partiledaren Xi Jinping, och hans andreman och ekonomiske chef, Li Keqiang, var de övriga fem namnen ganska nya. Zhang Dejiang är ett av dem.

Zhang Dejiang föddes 1946 i Tai’an-häradet i Liaoningprovinsen. Han tillhör partiets ”kronprinsar”, eftersom hans far, Zhang Zhiyi, var artillerigeneral för det kinesiska kommunistpartiet.

Zhang var rödgardist under kulturrevolutionen, och reste till landsbygden i Jilin för att arbeta med bönderna, i egenskap av ”utbildad ungdom”. Zhang skrevs in på Yanbian-universitetet och studerade vid den avdelningen för koreanska språk. Han tog examen 1972. 1978 började han studera ekonomi vid Kim Il Sung-universitetet i Nordkorea, och blev vice ordförande för Yanbian-universitetets partikommitté när han kom hem.

Zhao Nanqi, en militär ledare som stödjer förre partiledaren Jiang Zemin, befordrade Zhang Dejiang 1983, vilket innebar början på hans politiska karriär. Zhao rekommenderade Zhang till Jiang Zemin, vilken startade Zhangs karriär inom partiet på allvar.

Under sin karriär har Zhang haft många uppgifter. Han var sekreterare för Jilinprovinsens partikommitté 1995, sekreterare för Zhejiangs partikommitté 1998, Guangdongprovinsens 17:e partisekreterare och medlem av politbyrån 2007, och slutligen vice premiärminister 2008. Zhang tros bli partisekreterare och ordförande för nationella folkkongressen (partiets lagstiftande församling) samtidigt som han fortsätter som vice premiärminister.

Zhang Dejiang, en lågmäld och reserverad Jiang Zemin-lojalist, är känd för att vara ”extremt maoistisk” och bra på att ”vända kappan efter vinden”. Han har haft en ovanligt lyckad politisk karriär på grund av sitt förhållande till Jiang Zemin. Han ansågs ha tur som bar namnet Dejiang, vilket kan läsas som ”Jiangs dygd” på kinesiska, och var ett av skälen till att han har varit i Jiang Zemins gunst.

Trots sin lojalitet och speciella förhållande till Jiang Zemin har Zhang ändå haft ett bra förhållande till Hu Jintao och Wen Jiabao, som tillhör en annan fraktion än Jiang. Det kan bli så att Zhang inte får något tydligt område att fokusera på, utan får agera erfaren ”brandsoldat” och främst hantera uppblossande nationella incidenter i samband med naturkatastrofer eller sådana som orsakats av människor. Zhangs senaste position var som partichef i Chongqing, med början den 15 mars, i kölvattnet av att Bo Xilai, som hade den posten före honom, rensades ut. Enligt initierade källor var Zhangs uppgift att ”slå ner på upprorsmakare”.

Översatt från engelska