Kinesiska kommunistpartiets 18:e kongress hålls den 8 november
Det Kinesiska kommunistpartiets 18:e nationella kongress kommer att äga rum den 8 november 2012 i folkets stora sal i Peking. På kongressen kommer Xi Jinping att bli partiets generalsekreterare och Li Keqiang premiärminister. (Liu Jin/AFP/Getty Images)


Precis efter att det meddelats att Bo Xilai kommer att uteslutas ur kommunistpartiet meddelade partiets språkrörsmedier att man ska hålla sin 18:e nationella kongress den 8 november. Datumet har hållits hemligt i månader, och det har spekulerats konstant i inhemska och internationella medier om när den skulle äga rum.

Under kongressen kommer en betydande omflyttning i partiets högsta ledarskikt att äga rum, där Xi Jinping blir ny generalsekreterare och Li Keqiang blir ny premiärminister. Många andra ändringar i partitoppen kommer också att ske, något som har lett till intensiva politiska manövrer inom det ogenomskinliga partiet under de senaste månaderna.

På regimens två huvudsakliga nyhetssajter, People’s Daily och Xinhua, var rubrikerna stora och klarröda, och knuffade ner nyheten om Bo Xilais uteslutning ur partiet till en mer undanskymd plats.

Kinesiska nyhetsportaler och nättidningar publicerade, som brukligt är, uttalandet ord för ord. De mer kommersiella aktörerna som QQ och NetEase ledde dock med nyheten om Bo.

Bo, som tidigare satt i politbyrån och var partichef i staden Chongqing, har varit en av huvudpersonerna i den kinesiska regimens mest allvarliga politiska kris på senare år.

Partiets egen utredning har funnit Bo skyldig till ”allvarliga disciplinöverträdelser” enligt en rapport från dess internutredningsorgan. På fredagen antog toppledarna inom partiet rapportens slutsatser och partimedier meddelade uteslutningen av Bo.

Översatt från engelska